Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åring frikändes från skadegörelse

Tingsrätten dömde en 17-åring till dagsböter för skadegörelse och hovrätten vägrade att ta upp hans överklagan.

17-åringen gick till Högsta domstolen som gav honom en ny rättegång.

– Hovrätten frikände mig och det känns otroligt skönt, säger han.

I februari i år var 17-årigen på fest i en samlingslokal i Bosvedjan. En flicka han kände fyllde år och det var en hel del folk där.

På kvällen skulle några av festdeltagarna gå hem, men när de kom ut i kapprummet upptäckte de att i stort sett allt av värde som de haft i fickorna var borta.

– Det blev en väldig oreda och jag försökte få alla att lugna ner sig, berättar 17-åringen.

Slog handen i väggen

När en pojke blev direkt hotfull mot honom slog 17-åringen i ren frustration ut med handen och träffade en vägg. Väggen var av gips och det blev en rejäl inbuktning.

Det var födelsedagsbarnets mamma som hade hyrt lokalen och 17-åringen gav henne de pengar han hade på sig, 200 kronor.

– Det var en ren olycka att väggen blev skadad och min tanke var att jag skulle betala vad det kostade att laga den, säger han.

Men mamman hörde inte av sig och 17-åringen trodde att saken var ur världen. Bostadsrättsföreningen hade däremot gjort en polisanmälan och det slutade med att han åtalades för skadegörelse.

– Jag trodde inte att det var möjligt eftersom det var en ren olyckshändelse, säger han.

Det blev rättegång och i tingsrätten dömdes 17-åringen till 2 000 kronor i dagsböter för skadegörelse. När han överklagade vägrade hovrätten att ge honom en ny rättegång. 17-åringen skickade då, tillsammans med sin advokat, in en resningsansökan till Högsta domstolen.

– Jag hade inte så stora förhoppningar, men eftersom jag inte förstört väggen med flit ville jag inte ge upp, säger han.

"Kändes bättre än i tingsrätten"

Men Högsta domstolen ansåg att 17-åringen skulle få en ny chans. Då hade hovrätten inget val och i förra veckan var det rättegång igen.

– Det kändes bättre än i tingsrätten, men jag vågade ändå inte riktigt hoppas på att jag skulle frikännas, säger han.

Dagen innan fyllde han 18 år, men födelsedagen blev inte riktigt vad han hoppats.

– Jag var orolig för rättegången så det var svårt att vara riktigt glad, säger han.

I tisdags den här veckan föll domen och 17-åringen berättar att han var väldigt nervöst när han ringde för att få veta hur det gått.

– Jag fick domen uppläst och när personen som läste sa att tingsrättens dom ogillats släppte all oro, berättar han.

Vilket i klartext betyder att 17-åringen frikändes från misstankarna om skadegörelse.

– Det har varit en jobbig tid, men det är skönt att jag fick rätt till slut och att det var värt att fortsätta kämpa, säger han. Anders Moverare anders.moverare@dagbladet.se