Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åringen åtalas för mordet på Stina Zetterberg

I ett grönområde vid Sidsjöbäcken dödades den 25-åriga småbarnsmamman Stina Zetterberg.
En 17-årig pojke från Sundsvall gick nästan direkt efter dådet till polisen, erkände och lämnade över vapnet.
Nu åtalas han misstänkt för mord.

Annons

Under fredagen lämnade vice chefsåklagare Peter Salzberg in stämningsansökan till Sundsvalls tingsrätt mot tonåringen som åtalas på sannolika skäl misstänkt för mord på Stina Zetterberg.

– Jag vet inte om jag tror på honom men han säger själv i förhören att en tanke har varit "suicide by cop".

I förhör har 17-åringen berättat att han haft självmordstankar sedan elvaårsåldern. Idén att han skulle attackera någon ska ha kommit till honom dagen innan dådet.

Några vittnen lade märke till honom i grönområdet där han väntade. Andra såg honom när han lämnade platsen. Det som väckte deras uppmärksamhet var att han uppträdde nervöst.

En kvinna iakttog 17-åringen när han gick bakom Stina Zetterberg i korsningen Södra järnvägsgatan och Sidsjövägen den aktuella dagen.

Det är många som passerar stigen längs Sidsjöbäcken och det ligger hus i närheten, trots det var det ingen som gjorde några direkta iakttagelser när den åtalade överföll sitt utvalda offer och utdelade sex knivhugg.

En idrottsledare såg när han kom upp från Selångersån vid Sporthallsbron, där han sköljt ren kniven och händerna. Läraren reflekterade över det konstiga att befinna sig där.

Den man som hittade henne liggande i gräset i parken har hörts som vittne, han och senare sjukvårdspersonal försökte under nästan en timme med återupplivningsförsök.

17-åringen överlämnade sig till polisen samma dag, med kölapp hade han väntat i 20 minuter i receptionen innan hans tålamod tog slut och han gick fram till luckan, erkände mordet och lade fram kniven. Efter det har han befunnit sig under psykiatrisk vård.

Den åtalade har haft en traumatisk uppväxt men hans kamrater beskriver honom som en snäll och glad kille som gillar datorspel. Men på förmiddagen den 8 september var det hans mörka sidor som kom fram. Hans fällkniv var försedd med dödskallemotiv liksom luvtröjan han bar, han har beskrivit känslan innan dådet som nervöst, upphetsat och lite lycka. Efteråt kände han tomhet.

Det har gjorts en filmad rekonstruktion av händelseförloppet. DNA-tester på kniv, kläder och hud har gett en god teknisk bevisning.

Läs också: Alla artiklar om händelsen

Läs mer:

Minnesstund i GA-kyrkan för Stina Zetterberg

Dådet bedöms som extremt ovanligt

Mördarens skolkamrater chockades – får samtalsstöd

Sorg på universitetet efter mordet

Mordoffret – en småbarnsmamma som studerade

Stort område avspärrat – har skett ett grovt våldsbrott