Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åringen döms för mordet på småbarnsmamman Stina Zetterberg

17-åringen hävdade att han aldrig hade för avsikt att döda småbarnsmamman.
Tingsrätten tyckte annorlunda och dömde ynglingen för mord till rättspsykiatrisk vård.
– Min klient accepterar påföljden, men vi anser inte att det handlar om mord, säger advokat Fredrik Burvall.

Annons

Det var den 8 september som småbarnsmamman Stina Zetterberg hittades död i parkområdet vid Sidsjöbäcken.

En kort stund senare greps 17-åringen misstänkt för mord, efter att ha gått in på polisstationen i Sundsvall, erkänt sig skyldig till mordförsök och överlämnat sig själv.

Han åtalades i början av november och rättegången mot honom hölls bakom stängda dörrar i Sundsvalls tingsrätt förra veckan.

Vice chefsåklagare Peter Salzberg hade då inget yrkande om påföljd för den mordåtalade, utan överlämnade bedömningen till tingsrätten.

I sin slutplädering uppgav han att gärningens straffvärde är för högt för att yrka på rättspsykiatrisk vård.

– Det kan vara bättre att döma till fängelse om det finns synnerliga skäl även om den tilltalade har, eller hade vid brottstillfället, en allvarlig psykisk störning, sa Salzberg.

Läs också: Alla artiklar om mordet

Nu dömer tingsrätten ändå 17-åringen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Orsaken är enligt tingsrätten att han har begått brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och att han fortfarande lider av samma störning. Återfallsrisken i allvarlig brottslighet bedöms som hög.

Han ska också utge skadestånd till de målsägande, på totalt 369 464 kronor.

Ynglingen har erkänt sig skyldig till grovt vållande till annans död och grov misshandel, men förnekat att det handlade om mord.

Under rättegången berättade han att han hade tagit med sig en kniv till skolan för att gå runt på stan och "låtsasråna" folk, och på så sätt få polisen att skjuta honom.

Tingsrätten slår fast att 17-åringen varken hade avsikts- eller insiktsuppsåt, men anser att han hade ett så kallat likgiltighetsuppsåt – alltså att han var likgiltig till om skadorna kunde döda mamman. Han fälls därför för mord.

– Min klient håller inte med om detta. Han är ledsen och bedrövad över att offret dog. Gärningen är präglad av ynglingens allvarliga psykiska störning, och inte genomtänkt. Det handlar om en konstig plan som gick överstyr, menar Fredrik Burvall.

Enligt försvarsadvokaten accepterar ynglingen påföljden.

– Däremot kan det hända att han vill ha uppsåtsfrågan prövad i hovrätten. Men det har vi inte hunnit prata om ännu, säger Fredrik Burvall.