Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

186 omhändertogs vid demonstrationer

Totalt 15 personer greps i anslutning till demonstrationerna i Salem på lördagen. Runt 200 personer omhändertogs också av polisen.

Precis som tidigare år stod vänster- och högeraktivister mot varandra i Salem, sydväst om Stockholm, där en 17-årig pojke dödades för åtta år sedan av en pojke med utländsk härkomst.

Nätverket mot rasism hade tillstånd för en stillastående demonstration vid lunchtid, medan högerextrema Salemfonden fått godkänt för ett fackeltåg från Rönninge mot Salem senare på eftermiddagen.

Men inför årets demonstrationer har brandattentat i Högdalen i södra Stockholm gjort läget mer spänt. Kulturhuset Cyklopen totalförstördes och några dagar senare tvingades två vänsteraktiva och deras treåriga dotter fly via balkongen sedan deras lägenhets satts i brand.

Många demonstranter stoppades dock av polisen redan innan demonstrationerna inletts.

Totalt greps 15 personer misstänkta för bland annat förberedelse till grov misshandel, förberedelse till skadegörelse och sabotage, upplopp och vapenbrott.

Polisen höll också kvar omkring 180 demonstranter på perrongen vid Rönninge station innan de avlägsnades i bussar. Samtidigt ersattes pendeltågstrafiken mellan Tumba och Södertälje med buss, enligt ett beslut av polisen.

Ett antal danskar och tyskar som polisen betecknar som militanta aktivister stoppades också i sina fordon på motorvägen i Albytrakten.

– Det var uppenbart att de var på väg till Salem för att ställa till med bråk, säger polisens kommenderingschef Michael Fertz till TT.

Vid halvsex-tiden började slutligen omkring 700 högerdemonstranter tåga mot den plats där pojken dödades år 2000.

Tidigare på lördagen tågade uppemot 200 personer mellan Slussen och Medborgarplatsen i Stockholm i en antirasistisk demonstration anordnad av bland andra LO, Socialdemokratiska ungdomsförbundet och Ung vänster.

Arrangörerna hade valt att förlägga demonstrationen till centrala Stockholm för att undvika bråk.

I en debattartikel i Dagens Nyheter på lördagen kritiserade politiker från sex partier i Salems kommun att demonstranterna fått tillstånd. Artikelförfattarna menar att polis och domstolar därigenom ger tillstånd till organiserade upplopp.

Polisen har hittills inte velat avslöja hur många poliser som kommenderades till Salem i år. I fjol fanns dock cirka 500 poliser på plats till en kostnad på omkring sex miljoner kronor.