Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

19-åring anhållen misstänkt för hatbrott mot asylboendet på Åstön i natt

En 19-årig man från Sundsvall har anhållits misstänkt för hatbrott efter skadegörelsen mot asylboendet på Åstön under natten.
– Det anses finnas risk att han försvårar utredningen, därför anhålls han, säger Martin Södervall vid polisen i Västernorrland.

Läs även: Ytterligare en person anhållen misstänkt för hatbrott efter attentatet mot asylboendet

Flera fönsterrutor på boendet krossades med någon typ av tillhygge eller stenkastning enligt polisen.

– Det ses som ett hatbrott i nuläget. Det är ett oskick att göra på det här viset mot de som bor på boendet. Det väcker väldiga obehagskänslor hos alla, säger Lars-Åke Lemon, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Västernorrland.

Två patruller kom till platsen och påbörjade brottsplatsundersökning.

– Vi jobbar på flitigt med det här just nu. Det finns en del iakttagelser av fordon och annat att jobba med, säger Lars-Åke Lemon.

19-åringen som anhållits återfanns i skogen i närheten av boendet där han gömde sig efter skadegörelsen. 19-åringen blev då omhändertagen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB). Under lördagsmorgonen anhölls 19-åringen av jouråklagaren misstänkt för hatbrott.

Enligt vittnesuppgifter ska det ha varit fler personer inblandade. Enligt polisen fanns det fler spår som tydde på att fler personer gett sig av i samma riktning som den anhållne 19-åringen, men ingen ytterligare person har hittats.

– Det har handlat om mellan tre till fyra personer som kan vara inblandade, säger Martin Södervall.

19-åringen har under lördagsmorgonen förhörts och delgivits misstanke om brott. Fallet har tagits över av jouråklagare då det handlar om misstänkt hatbrott.

– Vi har utredare och en del ordningspolis som jobbar med fallet, säger Lars-Åke Lemon.

Läs även: Attentat mot asylboendet på Åstön – fönsterrutor krossades

Tidigare: Stort bråk på asylboende – 25 personer inblandade