Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2,5 miljoner till forskning i norr

28 forskningsprojekt får dela på 2,5 miljoner i de fyra nordligaste
landstingen. I Västernorrland handlar det bland annat om stresshormoner och inkontinens
hos kvinnor.

Pengarna fördelas i det som kallas Visare Norr, eller Vårdforskning i samverkan regionalt i norr. Landstingen i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten står för 2,4 miljoner och ytterligare 100 000 kommer från Folke Lithners fond för diabetesforskning i Norrland.

Mest i år satsas på en stor övergripande befolkningsundersökning samt studier av sorkfeber. Några av projekten har direkt anknytning till Västernorrland. Örnsköldsviks sjukhus deltar bland annat i forskning kring uppbyggnaden av en kroppssammansättningsdatabas, uppföljning av tarmsjukdomen ulcerös kolit samt pupillvidgning vid ögonkirurgi.

Länssjukhuset i Sundsvall-Härnösand involveras i projekt som gäller reumatoid artrit, blodproppsjukdom, operation av halsmandlarna vid sömnapné samt köns- och stressteroiders roll vid fetma och polycystiskt syndrom i äggstockarna.

Primärvårdscentrum vid länssjukhuset är med och forskar på utredning och behandling via Internet av urininkontinens hos kvinnor.