Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2014 kan bilen tankas med avfall

/
  • Bertil Carlsson ser helst att biogasanläggningen hamnar där ställverket idag ligger. Det ger en bra logistik där hela hanteringen med brännbart avfall och matavfall ligger kloss i kloss.
  • Om några år ska här tillverkas biogas på bland annat allt matavfall från hushållen. Den förhoppningen har Bertil Carlsson, projektledare för biogassatsningen.
  • Hela biogaskombinatet bygger på att ta tillvara på den energi som finns i olika restprodukter. Precis som brännbart avfall idag blir fjärrvärme ska i framtiden hushållens utsorterade matavfall bli biogas och därmed ingå i kretsloppssystemet. Detsamma gäller även det avloppsvatten som idag går till Tivoliverket. Vid tillverkning av biogas får man dessutom lite

Bertil Carlsson blickar ut över Korstaverket.

– Faller allt på plats ska vi kunna börja tillverka biogas här 2014, säger han.

För befolkningen innebär det att man då kan börja tanka bilen med sitt eget matavfall.

Annons

Biogas blev för några år sedan ett modeord – inte minst bland politiker – när koldioxidlarmen stod som spön i backen.

I Sundsvall och Östersund drogs planerna på ett gemensamt biogasprojekt med placering vid Korstaverket igång.

Även om det nu pågår ett intensivt arbete inom projektet har det varit ganska tyst utåt.

– Det är Sundsvalls och Östersunds kommuner som driver det här i ett nära samarbete. Vi har en ganska bra bild och kunskap i dagsläget om hur förutsättningarna ser ut, säger projektledaren Bertil Carlsson, Sundsvall Energi.

Hur ser tidtabellen ut?

– Nu måste säkerhetsställa allt vi har och någon gång efter nästa sommar räknar vi med att presentera en helhetsbild för ägarna som sedan få fatta beslut i frågan.

Faller allt på plats med miljöprövning (processen har redan startat), upphandlingar och allt ska bygget kunna dra igång och genomföras 2013-2014.

Mycket av det arbete som nu görs är uppdelat i två huvuddelar:

* Dels säkerhetsställa att råvaran kommer att finnas och där jobbar man med matavfall från hushåll, restauranger och näringslivet med hela mittregionen som upptagningsområde. Dessutom ska slam från Tivoliverket och Ortviken kunna ingå i råvarukedjan.

* Dels bestämma vilken produktionsteknik som ska användas, det finns olika möjligheter.

Tidigare har det talats om att biogasanläggningen ska kosta 300 miljoner.

– Men det kan bli billigare också, vi vet inte. Det viktiga är att vi anpassar produktionskapaciteten utifrån hur det ser ut befolkningsmässigt i regionen, säger Bertil Carlsson.

Finns det några bekymmer idag som talar för att inte projektet blir av?

– Nej, egentligen inte, även om många pusselbitar måste falla på plats, säger Bertil Carlsson.

Fotnot: Sundsvall Energi har också planer på att bygga om en oljeeldad kraftverkspanna i Korsta för sin fjärrvärmeproduktion. Den ska vintertid ersätta oljan, som är både dyr och miljöovänlig. Den satsningen beräknas kosta 900 miljoner kronor.

Annons