Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2015 ett år fyllt av listor – och här kommer en till

Ett nytt år är här. Igen.

Det känns som att det ena fyrverkeriet avlöser det andra och det var knappt kolsyran från nyårsbubblet 2014/15 slutat brusa, förrän det var dags för nya flaskor att korkas upp.

Åren går onekligen snabbare nuförtiden.

Men hur var året som gick egentligen?

Det är ju nu det är dags att försöka sig på en summering.

Det är i dessa dagar som vi bombarderas av listor över vad som var bäst, sämst, längst, fetast, gulast eller vad det nu är som allehanda förstå-sig-påare känner sig manade att författa.

Min egen tillvaro känns som om den präglas av en enda lång lista.

Jag behöver kom-ihåg-listor till allt numera. Till exempel ett oräkneligt antal matlistor över hur många liter mjölk som ska inhandlas, ostsorter, kaffe och makaroner. Inte mycket att skriva om i en tidning kanske, även om matlistan för midsommar var extra minnesvärd. Jag hade nämligen glömt den hemma när jag väl äntrade mataffären.

Det gjorde att jag tvingades improvisera vilket ledde till att midsommarbuffén fick ett något annorlunda utseende då jag hade glömt hälften av vad som borde inhandlas.

Men vem behöver väl sill till midsommar? Listerine att skölja tänderna med kom jag i alla fall ihåg.

Jag är inte särskilt listig med andra ord.

Långt ifrån lika listig som en räv i alla fall. Fast med tanke på alla rävar som grannen skjuter så är väl den rödpälsades listighet rätt så överskattad som det känns.

Men vilka var då egentligen listigast 2015 om jag redan strukit mig själv och Alnöräven som kandidater?

Det finns ju några aspiranter om jag börjar tänka efter.

• Volkswagen trodde i alla fall att de var listiga då de började fiffla med sina motorer, men det visade ju sig inte särskilt smart i slutänden.

• Listiga var däremot de Timråbor som såg till att ha skaffat lotter i Postkodlotteriet och fick dela på 65 miljoner kronor. Grannarna utan lotter skrattade nog däremot inte.

• Landstingsdirektören Anders L Johansson var också riktig listig under 2015. Fick sparken och en fet fallskärm samtidigt som landstinget blöder ekonomiskt. Det är ett elände att vara skattebetalare ibland.

• Bilisterna i Sundsvall tvingas också vara listiga. Dessa får ta till många knep för att ta sig fram i trafiken då de styrande i kommunhuset gör sitt bästa för att stoppa upp och försvåra för trafikanterna.

• Listiga är även alla de Sundsvallsbor som fortsätter att handla inne i Stenstan för att hålla staden levande i stället för att alla affärer ska flytta till Birsta.

Så där, hastigt och listigt så fick ni börja året med en lista till. Gott nytt år på er alla.

Stefan Nordvall

Som hade den här krönikan på sin kom-ihåg-att-göra-lista