Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2016 vill jag vara mer som dem

Annons

Har ni någon gång varit sådär oblygt packad att ni vetat redan då, att ni dagen efter kommer säga att jag ska aldrig mer ... När man är sådär särskilt fabulös som man bara kan vara på fyllan och så har man precis insett att den egna existensen är en gåva till jorden och hela mänskligheten, och det vill man ju inte missunna någon! Ja, typ där någonstans i promilleskalan var jag på nyårsafton. Och om du inte känt så men önskar att göra det kan du helt enkelt bara dricka hejdlösa mängder av shotten Slippery nipple, det är alltså hälften sambuca, hälften Baileys. Jag kan garantera dig att du kommer att gå från en svag fyra med Instagramfilter till en självutnämnd, solklar tia på nolltid. Du kommer också att bli sådär fantastiskt intressant och spontan fast du hör lite dåligt och pratar rätt högt, men vad gör det om hundra år. Min personliga erfarenhet råder dig dock till att hålla dig borta från shottar och jag kommer till varför, ganska snart.

Hur som, jag har precis kommit till insikt om hur fantastisk jag är: Wow, vad bra jag är, tänker jag och sippar lite av min avslagna champagne. Och jag är sådär lagom emotionell och nytänkande alldeles efter ett magiskt vackert tolvslag. Jag börjar grunna lite på vilka människor som jag ser upp till. Mamma så klart, vilken hjälte hon är, och alla älskar morsan. Jag tänker ofta på det, att alla tycker om henne. Hon är liksom behaglig och jag kommer väl kanske aldrig att klippa den där 40 mil långa navelsträngen. Och så tänker jag på morfar, han är ju helt optimal, han är Ernst Kirchsteiger med grädde på toppen. Jag ska bli som morfar! Och som morsan. Och lite som min svåger, han är sådär naturligt ödmjuk och man kan se i hans ljusblåa ögon hur snäll han är. Det får bli en cocktail helt enkelt, en metaforisk sådan för att undvika en eventuell magpumpning. Några delar morsan, några delar morfar och lite grann av Johan.

Och nu kommer vi till avrekommendationen, för, alkohol är ett djävulens gift som gör att man vaknar med ansiktet mot golvet, klänningen på, sminket kvar och linserna klistrade i ögonen, på Rhodos 2010. Det är tur att man inte dricker ofta när man inte heller gör det med måtta.

Hur som helst, det finns en knäckt nöt i tankegången jag hade på nyårsafton. För i ett jag-samhälle där vi är så kolossalt fixerade av den egna existensen, självförverkligande, att leva life och vikten av att vara den man är, tror jag inte att det skadar om vi faktiskt börjar vara lite som andra. Varför inte börja vara lite mer som de vi ser upp till. Jag ser upp till mammas trygghet, hennes omtänksamhet och godhet. Jag ser upp till morfar för att han är rättvis och lugn. Och jag ser upp till min svåger för att han har en ödmjuk inställning till livet. 2016 vill jag vara mer som dem. Vem vill du vara mer som?

Deniz Fryksell

Tänker att, om man vill ha en förändring, måste man våga förändra sig. 

d.fryksell@gmail.com