Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

22-årige Mattis Backlund bygger sitt eget hus i lösvirke: "Det har varit en dröm"

Han sålde sin lägenhet och köpte en skogbevuxen tomt i Sörnacksta. Mattis Backlund jobbar målmedvetet och har ritat drömhuset som han bygger helt på egen hand.
– Det kommer att bli modernt och stilrent, säger Mattis Backlund.

Se filmen från Mattis Backlunds bygge:

Han gör det mesta själv. Han har avverkat, gjort markarbete och grovplanerat tomten. De senaste fem veckorna har han haft semester från sitt arbete som snickare och han har snickrat på sitt eget hus under dygnets alla ljusa timmar.

– Det är skönt att det har varit en fin höst, säger Mattis och ler.

Mattis letade efter ett byggprojekt och tittade efter lägenheter men så dök tomten i Sörnacksta upp för snart ett år sedan.

– När den här tomten dök upp slog jag till. Jag jobbar ju som snickare och det har varit en dröm att bygga ett hus.

Bygglovet gick igenom i september och väntan på det var tålamodsprövande.

– Bygglovet drog ut på tiden och jag ville jag bara sätta igång och börja jobba, säger Mattis.

Läs också: På tre år har de renoverat två lägenheter – och byggt nytt hus på Krokviksberget

Med bygglovet fick bygget äntligen den fart Mattis längtat efter. Huset har precis blivit vädertätt och det utvändiga är snart färdigt.

– Den enda plan jag har haft var att få vädertätt innan vintern. Sedan får det ta den tid det tar.

Huset har han ritat själv och Mattis har utgått från hur han själv vill ha det men också vad som funkar i försäljningssyfte. Inspiration och idéer har han fått när han tittat runt på andra hus. Enplansvillan kommer att ha tre sovrum, ett större och ett mindre badrum samt en stor yta med vardagsrum, kök och matplats. Skogen ligger som en fond utanför huset och på sikt kommer den att röjas mer.

– Jag tycker om skogen, jag är ju uppväxt i Stöde, säger Mattis.

När Mattis drog igång projektet var han singel och husbygget var lite av en försäljningsidé men för ett tag sedan träffade han sin flickvän Linnea Zätterquist som förmodligen också kommer att bo i huset.

– Från början var det bara jag. Det är lite lättsammare nu att ha någon att bolla idéer med. Linnea är med och bestämmer nu också.

Läs också: Småbarnsfamiljen byggde nytt hus intill svärföräldrarna – ritade planlösningen själva

Från början funderade han på att sälja huset när det var färdigt men nu är han inte lika säker på sin sak.

– Det har växt mer och mer och jag tror att jag kommer att bo kvar här, säger Mattis.

Att jobba ensam tar sin tid men Mattis har ingen brådska.

– Tanken är att jag utöver mitt heltidsarbete ska vara här på kvällar och helger. Jag har tänkt göra i princip allt själv.

Läs också: Radhuset i Sidsjö svämmar över med färg, form och fantasi

El, VVS, bergvärme och vatten behöver han ta hjälp för att lösa. Resten fixar han själv. Husbygget är ett stort projekt med många delar att hålla reda på och Mattis har det mesta i huvudet. Just nu håller han på att få igen väggarna, han isolerar och sätter panel.

– Det här är roligt men tiden går lite för fort när jag är här, det blir mörkt för tidigt, säger Mattis och spikar vidare.

Vad tänker på när du står här och jobbar?– Hur det kommer vara att få bo i ett fint, nytt och fräscht hus och känna att man har gjort allting själv.

Följ Mattis bygge på Instagram: @villasornacksta