Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25-åring döms till 1,5 års fängelse för kvinnovåld

Ett och ett halvt års fängelse och 70 700 kronor i skadestånd blev domen för 25-åringens terror mot sin före detta flickvän.
Strax innan jul trädde han en plastpåse över hennes huvud inför deras gemensamma barn.

Annons

Mannen döms inte för mordförsök, vilket var rubriceringen i åtalet, utan för grov misshandel och grov kvinnofridskränkning. Läs om åtalet mot mannen här.

För att han skulle ha dömts för försök till mord krävs det att det fanns en konkret fara för att kvinnan skulle dö och att han hade uppsåt att döda henne.

Kvinnan har berättat att händelsen med plastpåsen och handgreppen över hennes näsa och mun inte var långvariga och att hon snabbt kunnat hämta luft. Det tyder enligt tingsrätten på att han inte hade något uppsåt. Läs om rättegången här.

Paret träffades för tre år sedan och relationen fördjupades när kvinnan blev gravid. Enligt båda har det förekommit mycket bråk mellan dem. Den unga kvinnan fick ta emot både knuffar och slag, men de har också haft perioder när förhållandet har fungerat bra.

Mannen har ställt höga krav på sin flickvän och han har uttryckt att hon inte visade honom tillräckligt mycket respekt. Han har ofta kallat henne hora, slampa och beskyllt henne för att vara ful, tjock och äcklig. Sms:en haglade. De innehöll könsord, hot och hatiska meddelanden.

Kvinnans anhöriga har berättat om hur hon successivt förändrades och i perioder slutade höra av sig till både familjen och sina vänner. Vid tillfällen när det var slut mellan henne och mannen var hon däremot väldigt angelägen om kontakten med sina närmaste.

Se filmen där mamman berättar om hur hennes dotter förändrades.

Skadeståndet på 70 700 kronor grundar sig delvis på de skador mannen har orsakat kvinnan. Våldet mot henne har orsakat henne flera veckors smärta och svårigheter att äta. Efter händelsen med plastpåsen har hon fortfarande problem i axlar och nacke samt återkommande migrän. Det pågår också en utredning om huruvida hon har drabbats av en whiplashskada.