Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25 narkossjuksköterskor säger upp sig i protest

Ännu ett dråpslag drabbar Sundsvalls sjukhus.
ST kan nu avslöja att 25 anestesisjuksköterskor säger upp sig i protest mot alltför låga löner.
– Det är jätteoroande att arbetsgivaren inte är mer rädd om anestesisjuksköterskorna, säger Jessica Vestlund, huvudskyddsombud, Vårdförbundet i Västernorrland.

Hon bekräftar att 25 av 34 anestesisjuksköterskor på Sudsvalls sjukhus säger upp sig på grund av ett stort missnöje med löneutvecklingen. Krisen på Sundsvalls sjukhus förvärras därmed när ett redan mycket allvarligt läge blir än värre.

– Det är svårt att svara på det här, men vi tar det på allvar och det är en besvärlig situation. Just nu är vi mitt uppe i semestertid, men frågan måste hanteras, säger Karin Rapp, vårdområdesdirektör opererande på landstinget.

Läs även: Rekord i överbeläggningar på länssjukhuset

Hon kan inte ge någon exakt siffra på hur många narkossjuksköterskor som sagt upp sig, men bekräftar att det är många och att situationen är prekär.

– Det är alltid svårt när medarbetare lämnar in uppsägningar, inte minst med tanke på den bemanningssituation som vi har. Det här är naturligtvis icke önskvärt, säger Karin Rapp.

Under sommaren drar landstinget alltid ner den planerade operationsverksamheten, men om uppsägningarna blir verklighet kommer de att slå igenom till hösten när sjukhuset har för avsikt att återgå till normalläge. En effekt blir sannolikt ännu fler inställda operationer.

– Det kanske blir så illa att man bara kan hålla på med akutverksamhet och bara operera det mest nödvändiga, säger Jessica Vestlund.

Anestesisjuksköterskornas huvuduppgift är att söva och övervaka patienter under operationer. Därutöver transporterar man patienter i ambulans till Umeå och Uppsala, samt söver barn vid magnetkameraundersökningar. Man söver även på sjukhustandvården, samt övervakar och söver vid olika röntgeningrepp. Dessutom bär man dygnet runt sökare för allvarliga trauman på akuten.

– Jag ser jätteallvarligt på det här. Det måste hända någonting snart. Jag är rädd att många av de här söker nya jobb och kontaktar bemanningsföretag om ingenting händer snabbt, säger Jessica Vestlund.

En effekt av den här utvecklingen är att landstinget riskerar att fastna i ett beroende av stafettsjuksköterskor på samma sätt som redan skett med stafettläkare.

Många sjuksköterskor menar att landstinget har sig självt att skylla.

– Det här har man sett komma och landstinget hade kunnat slippa uppsägningarna om man lyssnat på Vårdförbundets lönekrav som kom i oktober/november förra året. Men i och med att landstinget vägrar att lyssna och kör sitt eget race kommer lönekravet att öka, säger Oskar Malker, narkossjuksköterska samt förtroendevald för Vårdförbundet.