Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

250-årsjubileum med nyskriven opera

När anrika Drottningholms Slottsteater fyller 250 år firas födelsedagen med en nyskriven opera där 1700-talet "pimpats" och självaste teatern tar huvudrollen.

Annons

– Opera är en underbar värld att gå in i, säger Tuvalisa Rangström.

Hon har skrivit librettot till jubileumsoperan "Rokokomaskineriet" som har premiär på 250-årsfirande Drottningholms Slottsteater den 7 juni nästa år.

Teatern står på Unescos världsarvslista på grund av sitt intakta teatermaskineri och den originaldekor från 1700-talet som fortfarande används. Det är något som tas tillvara i "Rokokomaskineriet".

– Vi låter teatern vara stjärnan, den får till och med sjunga.

Operan är dels en hyllning till födelsedagsbarnet, dels en våra dagars hyllning till den upplysningstid som rådde när teatern uppfördes. Musiken, av kompositören Jan Sandström, doftar 1700-tal men har "pimpats" med modern musikalmusik.

Men det är framför allt en hyllning till teater i allmänhet.

När Tuvalisa Rangström var liten arbetade hennes pappa på Drottningholms Slottsteater. När hon nu återvänder är det med barnets ögon.

– Det är en sådan barnslig teater, maskineriet är så lekfullt, med falluckor och himlafärder. Det handlar om kärleken till ett operahus, om gränsen mellan verklighet och opera och om den lek som teater är. (TT)