Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

27-årige Peter fick en stroke – nu är han tillbaka i hockeybåset: "Ständig smärta"

Peter Andersson tackade ja till att bli förbundskapten för tv-pucken.
Men plötsligt drabbades den 27 år unge ledaren av en stroke i våras.
Mot alla odds är han tillbaka i båset när slutspelet avgörs den här veckan.
– Jag kan komma att få leva med ständig smärta i kroppen, säger hockeyledaren.

LÄS MER: Så satsar vi på TV-pucken - sänder live

Peter Anderssons hockeyliv började i västra Medelpad och Ånge IK. Där spelade han tills en knäskada satte stopp i 18-årsåldern, men kort därefter kom han in på tränarspåret.

Ett ledaruppdrag på en sommarhockeyskola i Dalarna fick honom att fastna.

Via tränaruppdrag i både senior- och juniorlag i moderklubben och ett stort antal somrar med hockeyskolor i såväl Dalarna, Njurunda och Skellefteå så blev Andersson assisterande förbundskapten för Medelpads TV-pucklag förra vintern. När dåvarande förbundskaptenen Martin Nilsson klev av blev Peter Andersson den naturlige efterträdaren.

– När jag fick frågan sade jag ja direkt. Det här är roligt för det är alltid en välmotiverad grupp att ta hand om och spelarna utvecklas mycket i den här åldern både fysiskt och teorietiskt, säger Peter Andersson när vi träffar honom efter ett träningspass dagarna före slutspelet ska börja.

Vägen fram till slutspelet blev inte som han hade tänkt sig från början.

– Jag vaknade en morgon i våras och kände att något var fel, säger han.

Peter Andersson sökte hjälp på sjukhuset i Sundsvall, men det skulle ta lång tid innan han kunde få en diagnos. Hans problem togs inte på allvar till en början.

– Halva kroppen fick förändrad känsel och jag låg på sjukhus väldigt länge i både Sundsvall och Umeå. Det blev nästan tre månader för att utredas. Mina symptom var att jag hade smärta i kroppen och det är ganska ovanligt. Nu i efterhand vet jag att det kanske händer en gång per år på Sundsvalls sjukhus att någon kommer in med mina symptom. Men det tog ändå längre tid än det borde ha gjort.

Till slut kom beskedet:

Han hade fått en stroke.

En dom som kan slå undan benen på vilken människa som helst. För en 27-årig aktiv hockeyledare och lärare var det tungt och Peter Andersson tvingades att hoppa av förbundskaptensuppdraget.

– Det var riktigt mörkt när det hände. Hela livet stannar från den ena dagen till den andra. Man får släppa allt och hamnar i någon chock som övergår till en slags kris. Men jag har så mycket i livet som gjort att jag velat komma tillbaka. Att vistas i en hockeymiljö och skolmiljö är något som jag älskar. Att få vara med att bidra, stötta och hjälpa människor i sin utveckling är något jag lever för. Jag är bara 27 år och har mycket kvar att leva för och uppleva, säger han som till vardags är lärare på Ålsta folkhögskola i Fränsta.

– Tack vare bra familj, arbetskamrater och vänner så har jag känt att jag vill tillbaka, både till arbetslivet och till hockeyn. Nära och kära betyder mycket och när man får en kris i livet så får man nya perspektiv. Man blir tacksam för det liv man har. Hockeyförbundet höll hela tiden dörren öppen och ville att jag skulle komma tillbaka.

Så blev det och nu står han i båset i slutspelet i Örnsköldsvik trots allt.

– Men vägen är lång och jag har fortfarande mycket att jobba med, säger Peter Andersson.

Han har fortfarande en ständig smärta, varje dag.

– Det gör att det går upp och ned. Men hockeyn ger mig bra energi.

Det är oklart om smärtan kommer att försvinna.

– Jag kan komma att få leva med ständig smärta i kroppen, men det finns läkemedel som hjälper en del och det kan bli aktuellt med operation längre fram som kan göra det bättre. Det här är något jag får leva med både i hockeyn och i livet och det fungerar. Det är jag tacksam för. Jag hade aldrig tagit på mig ansvaret för TV-pucken om jag inte hade känt mig redo. Jag har en jättebra stab bredvid mig och det är bra killar med bra tankar kring hockey.

– Det här är en väg tillbaka till det vanliga livet och jag har börjat jobba igen också och det har fungerat bra. Men det är en jobbig resa som kräver både tålamod och vilja.

I takt med att Peter Anderssons liv börjat återgå till en normal vardag har han också kunnat börja med fysisk aktivitet själv igen.

– Jag kommer att orka med turneringen. Orken är helt okej. Det känns bra även om dagar kan vara upp och ned i bland och smärtan kan göra att stubinen blir kortare, men det är inget som märks här. Med ledarteamet och spelarna är jag alltid proffsig.

27-åringen är glad över de steg framåt som han har tagit det senaste halvåret. Från sjukhussängen till hockeybåset, från tungt mörker till en vardag med förhoppningar om en ännu bättre och mindre smärtsam framtid.

Samtidigt finns fortfarande en viss besvikelse kring hur sjukvården fungerade.

– Det är egentligen en egen historia, men jag blev tyvärr inte så väl omhändertagen på sjukhuset. Jag tror att personalen alltid gör sitt bästa, men någonstans gick det väldigt fel, gång på gång. Uttrycken att "hamna mellan stolarna" och "man måste vara frisk för att vara sjuk" är något jag inte riktigt tror man förstår innan man själv hamnar i den situationen, säger Peter Andersson och fortsätter:

– Avslutningsvis vill jag säga att de som arbetar inom vården är vardagliga hjältar som ofta får höra att de gör fel. Jag tror att alla har samma mål inom vården, att hjälpa människor, däremot tror jag att de inte får de förutsättningar de behöver för att göra ett bra jobb.

LÄS MER: Medelpads nyckelspelare inför TV-pucken: "Vi ska ta det där guldet"

LÄS MER: Spelaragenten: "Spelarna att hålla koll på i TV-pucken"

LÄS MER: Nya sportchefen: "Vill påverka en föråldrad kultur"