Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 miljoner satsas på primärvården

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Västernorrland vill flytta vården närmare invånarna, med ett utökat och skärpt uppdrag till vård- och hälsocentralerna. Som ett led i det föreslår de en satsning på 30 miljoner till primärvården inför nästa år.

Annons

I dag finns det 33 vård- och hälsocentraler runt om i hela länet.

– Vård- och hälsocentralerna är basen i sjukvården, men har tyvärr inte lyckats tillräckligt när det gäller tillgänglighet, förebyggande arbete och digitalisering, säger Jan-Olov Häggström (S) i ett pressmeddelande.

Eva Andersson (MP) håller med och utvecklar:

– Pengarna kommer som en generell ersättning där 15 miljoner är nya pengar i budgeten och 15 miljoner flyttas från tidigare poster med överskott till att nu bli generellt utdelade.

Debattartikel från vårdvalsutskottet: Nu höjer vi kraven på länets hälsocentraler – det ska vara lätt att komma i kontakt med vården

Förslaget till budget kommer att behandlas i styrelsens finansutskott den 18 oktober, styrelsen den 27 oktober och av fullmäktige den 30 november.

– Med den här satsningen får vi en högre tillgänglighet på vård- och hälsocentralerna, snabbare steg mot digitaliseringen samt en bättre kontinuitet på läkarbemanningen, säger Jan-Olov Häggström (S).

För premium-kunder: Fler fortsätter välja privat primärvård – så här mycket växer eller tappar din hälsocentral

– Folk hör av ibland sig om att de upplever det svårt att nå sin hälsocentral, svårt att få kontakt via telefon och svårt att få en tid. Så ska det inte vara. Nu skärper vi uppdraget och kraven från den 1 januari, men vi förstärker också ekonomin så att förändring kan bli möjlig i verkligheten. Det känns verkligen bra, avslutar Erik Lövgren (S).

FLER NYHETER:

Polishunden Jebas Yatzy har somnat in – räddade många liv och älskade sitt jobb

För Plus-kunder: Liam har släppt självhatet – den tidigare Idol-deltagaren har kommit långt i sin könskorrigering