Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 - 400 miljonersinvestering även i Gnarp

Nordanstig är på väg att bli en stor vindkraftskommun.
300 - 400 miljoner kan komma att investeras i tio vindkraftverk på Öran i Gnarp, i anslutning till Vårdberget.

Det kom fram när Nordex projektutvecklare, Kristian Baurne och Angelica Widing, på onsdagskvällen gav information om planerna för Månberget i Jättendal - bara ett 15-tal var med på mötet - där det efter en pågående vindkraftsmätning kan bli aktuellt med nio verk för cirka 300 miljoner.

Vi har kontakter med cirka tio markägare för Öran i Gnarp, berättade Angelica Widing. Den telemast som uppförts där kan komma att användas för vindmätning.

Nordex drar däremot tillbaka planerna för Ulvberget i Gnarp - för många andra master och ej så bra vindförhållanden - och för området norra Bergsjö eftersom ett annat bolag, Eolus Vind, etablerat sig i trakten.

De nio verken på Månberget kan ge en viss ljudstörning på 35 decibel i Vallen- och Hällanområdena i Jättendal men det kan jämföras med att vanligt kontorsljud ligger på 60. Riktvärdet är 40.

Tre byggnader kan under viss tid utsättas för skuggstörning, bland annat Uti rå efter Håckstavägen som ska byggas upp efter en brand. Angelica Widing informerade om att solsenorer kan ge avskuggning.

Miljöpåverkan då? Ja, den är måttlig enligt vad en konsultrapport visar. Det finns 150 år gamla tallar, en och annan myr men området är skogsbrukat. Mot det kan ställas att elen på Månberget beräknas kunna försörja 10 000 bostäder med hushållsel.

Naturskyddsföreningens Ann-Christin Jäderholm, Mellanfjärden, befarar att vägbyggen kan bli störande och vill att alternativet med en sträcka från Hårtevägen ska utredas. Planeringen handlar om att främst nyttja den väg från Vik som redan finns.

Genom vindkraftsplanerna för norra Bergsjö och västra Ilsbo är de skissade satsningarna på vindkraft i Nordanstig vida över miljardbelopp.