Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 miljoner till rekordsatsning på bredband och tåg i Västernorrland

Två projekt i Västernorrland på totalt en halv miljard kronor får stöd från EU. Bland annat ska Västra station rustas upp och E14 ska bli mer trafiksäker.

Enligt länsstyrelsen blir det nu möjligt att genomföra infrastruktursatsningar som man annars inte hade haft råd med. Projekten, som gäller snabbare tågförbindelser och utbyggnad av fibernät för bredband, kommer att drivas av länsstyrelsen i nära samverkan med andra aktörer.

– Nu är vi glada och ivriga att få komma igång, säger ansvarig enhetschef Daniel Gustafsson.

Det är Strukturfondpartnerskapet som i dag den 14 december beviljade pengar till de två rekordstora regionalfondsprojekten, som totalt omfattar 556 miljoner kronor.

Det ena projektet heter Funktionella Mittstråket och har som mål att korta ner restiderna med tåg på Mittbanan mellan Sundsvall och Åre, att öka kapaciteten för godstransporter samt att förbättra trafiksäkerheten på E14. Bland annat kommer Västra station i Sundsvall att rustas upp och nya cykelvägar i Sundsvall att byggas. Dessutom ska man investera i pendlarparkeringar i Västernorrland. Projektet är det hittills största regionalfondsprojektet i Sverige och har en total budget på omkring 323 miljoner kronor, varav man nu fått 153 miljoner i medfinansiering.

Det andra projektet heter Dig.2020 och har bland annat som mål att 90 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit per sekund senast år 2020. Detta projekt är Sveriges hittills största digitaliserings- och bredbandsprojekt med finansiering från Europeiska regionalfonden. Den totala budgeten omfattar cirka 233 miljoner kronor, varav man nu fått 158 miljoner kronor.