Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

32-åring misstänks för hets mot folkgrupp

32-åringen från Sundsvall misstänks ha deltagit i en nazistdemonstration på Gärdet i Stockholm på nationaldagen i år. Där ska han enligt polisen ha gjort nazisthälsningar och skrikit slagord.

Tåget filmades av polisen och mannen misstänks nu för hets mot folkgrupp. Demonstrationen hade kopplingar till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Med fanns bland andra ledarna för gruppen, de båda misstänks också för brott.

Nazistdemonstrationen, som kallades ”Folkets marsch” hölls på Gärdet i Stockholm på nationaldagen i år. Sammanlagt deltog över 1000 personer i demonstrationen. Det blev sammandrabbningar när ett antal motdemonstranter dök upp. De omkring 300 poliserna som var ditkommenderade slog en järnring mot nazisterna och 114 demonstranter greps.

– Från början fanns över 100 misstänkta, några har avskrivits, åtal har kommit mot några och några har även blivit dömda. Straffen har då blivit ungdomstjänst och villkorlig dom på grund av deras låga ålder, berättar kammaråklagare Anita Glad.

Männen i demonstrationen, som till stor del var klädda i vit skjorta och slips, filmades av polisen. De misstänks ha gjort Hitlerhälsningar.

– Många greps av polis på platsen. Filmen har rätt dålig kvalitet, berättar Anita Glad.

Bland de som fortfarande är misstänkta finns en 32-årig man från Sundsvall. Han ska liksom de andra ha skrikit nazistiska slagord och gjort Hitlerhälsningar under demonstrationen.

Slagorden och Hitlerhälsningarna gjordes mitt framför en av de största polisinsatserna i Stockholm på länge.

– Det återstår att höra ett antal personer. En del har erkänt brott, men jag kan inte i detalj redogöra för vad varje person har berättat, säger Glad.

32-åringen från Sundsvall tillhör de äldre i demonstrationen och han kan dömas till dryga böter om hans fälls. Han liksom runt 20 andra som greps vid demonstrationen fick tillbringa nationaldagsnatten på Kronobergshäktet.

Svenska motståndsrörelsen rapporterade på sin hemsida att demonstrationen var en ”i stora drag lyckad tillställning”.

Aktivister från Svenska motståndsrörelsen låg bakom mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg 1999 samt vapenstölden på P10 i Strängnäs, enligt tidningen Expo.