Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

33 flyktingbarn har fått plats i skolorna i Timrå

Nu har nästan alla barn på flyktingförläggningen på Åstön börjat i skolan.
Skolorna i Timrå har ägnat sig åt ett intensivt pusslande för att kunna ge plats åt 33 barn.
– Nu ska vi också försöka ordna förskoleverksamhet åt det 40-tal barn som inte nått skolåldern, säger rektorn Fredrik Hammarström.

Läs mer här:

Flydde med åtta barn från IS bombningar: "I Timrå kan barnen få en framtid"

Söråkers skola klarar inte av alla flyktingbarn från Åstön

Asylsökande: Sjuka barn blir utan mat på boendet

När flyktingarna strömmade till Åkerö på Åstön i höstas hade Timrå kommun en hel del besvär med att ordna plats på skolor och förskolor åt det 70-tal barn som anlände med sina föräldrar.

Söråkers skola, som ligger närmast, hade redan innan flyktingströmmen ont om lokaler. Söråker har vuxit och upplevt något av en babyboom de senaste åren, så att skolan egentligen var i minsta laget för den verksamhet som redan bedrevs där.

Nu har man ändå lyckats ordna plats åt 15 flyktingbarn, genom att placera ut en eller två i nästan varje klass.

Resten av låg- och mellanstadiebarnen, 15 elever, har fått börja på Laggarbergs skola.

– Laggarberg ligger längre bort men det har gått bra. Vi hade haft svårt att få in fler i Söråker, säger Fredrik Hammarström, Söråkers skolas rektor som på uppdrag av kommunen arbetar med att försöka få ordning på skolgången för Timrås alla flyktingbarn.

Samtidigt har tre högstadieelever börjat på Arenaskolan. Så för några dagar sedan hade alla barn i grundskoleåldern placerats ut i kommunen.

Det anländer dock fortfarande flyktingfamiljer till Åkerö som inte fått skolplats ännu, så just nu väntar två nyanlända barn från Afghanistan, Taibe Abbasi och hennes lillebror Mohammad Hosein Abbasi, på att få börja skolan. Men det bör inte innebära några större problem eftersom en annan flyktingfamilj samtidigt har flyttat från Åkerö till ett annat boende i Västerås.

Men samtidigt har omkring 40 barn i förskoleåldern fortfarande inte fått plats på dagis.

Något större behov av förskola har inte föräldrarna på förläggningen. Men även om de inte har arbete har de rätt att ha barnen på förskola på deltid, 15 timmar i veckan.

– Det är inte bra att vi inte lyckats ordna någon förskola eller annan verksamhet för de här barnen under de månader vi haft den här flyktingsituationen. Det är viktigt för dem och för integrationen. Jag kan inte säga mer just nu men vi ska ha ett möte om det här den tredje mars, och kommer förhoppningsvis kunna presentera en lösning efter det.