Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

38 förskolebarn TBC-smittades i Bromma - alla blev friska

/
  • Överläkare Rutger Bennet på Astrid Lindgrens barnsjukhus behandlade de 38 smittade barnen efter TBC-utbrottet på ett dagis i Bromma 2005. I dag betecknar han alla barnen som friska.

Överläkaren som behandlade de 38 TBC-smittade barnen i Bromma 2005 tror att fler barn än den insjuknade tvååringen kan ha smittats i Kvissleby.

– Jag gissar att det blir så. Men när det gäller Brommabarnen har det gått utmärkt. Alla har blivit friska, säger Rutger Bennet.

Annons

I måndags stod det klart att en tvåårig flicka på förskolan Copernicus i Kvissleby har smittats av TBC och till veckan startar provtagningarna på övriga barn och personal.

Det största TBC-utbrottet bland svenska barn i modern tid skedde på dagiset Regnbågen i Bromma sommaren 2005.

38 barn och omkring 25 vuxna, däribland några föräldrar, smittades av en och samma person. Enligt Rutger Bennet hade 18 av barnen förändringar på lungorna och statistiken visar att tre av dem skulle ha kunnat dö om de inte hade kommit under behandling.

– Som det ser ut i dag är risken att någon av dem insjuknar igen väldigt liten. Inget av barnen fick heller några allvarliga biverkningar av behandlingen, men det förekom diarréer, trötthet och en del barn ville inte ta sina mediciner, säger han.

En av de anställa på förskolan förlorade synen som en följd av behandlingen.

– Men medicinen hon tvingades äta är inte aktuell för de drabbade i Sundsvall, säger Rutger Bennet.

En jobbig erfarenhet för de drabbade familjerna var omgivningens reaktioner.

– Familjer blev stigmatiserade. Trots att små barn inte är smittsamma hände det att folk gick över gatan för att undvika dem, berättar han.

Smitta överförs när en insjuknad hostar upp bakterier i små osynliga droppar aerosol som hålls svävande i luften. Dessa droppar måste sedan hamna längst ner i lungorna hos den som riskerar bli smittad för att sjukdomen ska få fäste.

– Och små barn bildar inte aerosol, förklarar Rutger Bennet.

Informationen kring detta var omfattande efter att utbrottet i Bromma hade ägt rum, ändå sjönk det inte riktigt in hos gemene man.

– Det är svårt med information. Den når möjligen hjärnan, men det är ju inte där känslorna sitter. De sitter snarare i magen och människor blev rädda, säger han.

Rutger Bennet rekommenderar bara vaccination när det gäller familjer som reser i svårt drabbade länder eller om man har nära kontakter med människor som kommer ifrån, eller ofta vistas i, utsatta länder som Ryssland, Baltikum eller i delar av Afrika.

– Vaccinet som finns i dag är inte särskilt bra mot lungtuberkulos och nyttan står inte i proportion till biverkningarna. Nyvaccinerade kan drabbas av svullna lymfkörtlar och ganska långvariga inflammationer och varbildningar på injektionsstället. När det gäller vanliga svenska barn är det inte riktigt värt krånglet, anser han.

Genom den ökade invandringen och det ökade resandet tror han att vi i framtiden får räkna med TBC-utbrott på förskolor och skolor, och han poängterar vikten av en ökad medvetenhet.

Han tror inte heller att ökade provtagningar av nyanställd personal är en lösning. Även vaccinerade personer kan visa positivt på ett tuberkulintest.

– Det tar som regel en till två månader efter smittotillfället tills dess att kroppen reagerar, och flera månader innan man blir smittsam. Vi tror att smittkällan på dagiset i Bromma hade fått sin smitta tre år innan sjukdomen bröt ut och hon själv blev smittsam, förklarar han.

Annons