Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 år av misstag – dags att återinföra studentexamen igen

Nu har det åter varit den tid på året när glada ungdomar sprungit ut på gymnasieskolornas trappor och sjungit ”vi har tagit studenten”. Varför gör de det? Det är ju i år 50 år sedan studentexamen avskaffades. De personer som har ett avgångsbetyg från gymnasiet där det står att man är ”godkänd i studentexamen”, det vill säga att man ”tagit studenten”, är alltså 70 år eller äldre. En sak är dock säker: ingen har i Sverige ”tagit studenten” under de senaste 50 åren.

Studentexamen var mycket populär och eftertraktad och existerade i 137 år (1831-1968). Det är väl också därför ungdomarna fortfarande säger att man ”tagit studenten” och bär den vita mössan.

Varför avskaffades då denna eftertraktade examen? Ja jag skall inte fördjupa mig i detta utan bara kortfattat säga att det var av mycket dunkla politiska skäl.

Under 40 år (1970-2010) var, hör och häpna, gymnasiet examensfritt. Under denna period stod det endast ”slutbetyg” i den handling som eleverna fick när de gick ut gymnasiet.

Om någon har svårt att tro att ovanstående är sant så googla på ”studentexamen” och ”studentexamens avskaffande” på internet.

År 2010 infördes en ny examen benämnd ”gymnasieexamen” (SFS 2010:800) uppdelad i två varianter, yrkesexamen och högskoleförberedande examen. För att erhålla en examen på den senare varianten krävs att minst 2 250 poäng av 2 500 skall vara godkända och inkludera kurser i svenska, engelska och matematik. Om dessa krav inte är uppfyllda får man ingen examen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I många länder finns studentexamen kvar, bland dessa vårt grannland Finland. Är det inte dags att återinföra den i Sverige? Då kan ju också våra ungdomar, när de står på gymnasieskolornas yttertrappor, på riktigt sjunga ”vi har tagit studenten”.

Evert Ljungström

Gymnasie- och högskolelärare i 35 år

 

Läs också:

[+] Mirjamsdotter om studenterna: Ni är smartare än era föräldrar, jag har gott hopp om att ni ska lösa världsproblemen

Politikernas svek skickar ut ungdomar i utanförskap – bottenbetyg för Sundsvall på examensdagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel