Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

5i12-priset 2017 går till Alexandra Pascalidou

5i12-priset 2017 går till journalisten och författaren Alexandra Pascalidou för ett uthålligt opinionsarbete mot främlingsfientlighet och rasism och för människors lika värde.

Priset kommer att delas ut i riksdagen den 6 december 11.55 i samband med den årliga 5i12-manifestationen.

I motiveringen heter det bland annat att Alexandra Pascalidou ”har trots hat och hot från högerextrema grupper satt tydliga spår i samhällsdebatten under flera decennier och visat prov på stort mod och civilkurage”.

– Alexandra Pascalidou har under många år varit en stark och viktig röst för principen om människors lika värde och gett mod och hopp för många utsatta individer och grupper i samhället, säger Jasenko Omanovic, ordförande i 5i12-rörelsen i ett pressmeddelande.

5i12-priset instiftades 2010 och delas ut av 5i12-rörelsen ”Till Stig och Saras minne för betydande insatser mot främlingsfientlighet och rasism och för människors lika värde”.

Stig Wallins dotter Sara mördades av en ung flykting 1989 i Härnösand och Stig Wallin var fram till 2009 5i12-rörelsens ledare.

Tidigare pristagare av 5i12-priset är artisten Timbuktu, Stiftelsen Expo, Fryshuset, Refugees Welcome Sverige, Somaliska landslaget i bandy m fl.

Läs mer: Refugees Welcome får 5i12-pris: "Har inspirerat andra volontärer runt om i landet"

Läs mer: 5i12 hyllar de frivilliga krafterna – och manifesterar med nybildad barnkör

Läs hela motiveringen här:

5i12-priset 2017 tilldelas journalisten och författaren Alexandra Pascalidou för ett uthålligt opinionsarbete mot främlingsfientlighet och rasism och för människors lika värde. Hon har trots hat och hot från högerextrema grupper satt tydliga spår i samhällsdebatten under flera decennier och visat prov på stort mod och civilkurage. Alexandra Pascalidou har både som journalist och i sitt författarskap gjort stora ideella och professionella insatser. Hon är också en viktig röst för förortens villkor och har genom sin kunskap och sitt starka engagemang blivit en kraft och ett föredöme för utsatta grupper.