Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

60 år av mänskliga rättigheter

Johan Ekblad, Röda korset, skriver med anledning av att det idag är 60 år sedan FN antog den allmänna förklaringen av de mänskliga rättigheterna. han tycker sig se att respekten för de mänskliga rättigheterna minskar, och uppmanar till fortsatt arbete med att upprätthålla och jobba för att alla ska få del av de rättigheter som FN anser ska komma alla till del.

Idag är det på dagen 60 år sedan FN:s generalförsamling antog ett av de första moderna instrumenten för de mänskliga rättigheterna, den Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. Detta var en stor dag för det samlade världssamfundet, det var en dag som förde med sig förhoppningar om fred inför framtiden.

Sedan den dagen är exemplen många på att dessa förhoppningar inte har infriats. Många av oss vet vad som hände i Rwanda under några sommarmånader 1994 och i den lilla bosniska byn Srebrenica sommaren därefter. Idag är platserna visserligen andra - istället för Rwanda och Srebrenica pratar vi om Darfur, Kongo, Sydossetien, Zimbabwe och många därtill - men brotten mot de mänskliga rättigheterna är dem samma. Varje dag tvingas tusentals människor världen över sätta livet till på grund av de här brotten.

Sedan attacken mot USA den 11 september 2001 förefaller det som om respekten för de mänskliga rättigheterna minskat. Ett exempel på detta är användningen av tortyr vid förhör av misstänkta terrorister världen runt. Många av oss trodde på en förändring av denna trend genom den kraftsamling som genomfördes innan och under sommarens OS i Peking. Antalet aktörer som satte upp mänskliga rättigheter högst på sin dagordning var många, men sedan OS tog slut har inte mycket hänt och idag är det ingen som pratar om mänskliga rättigheter. Styrs även de mänskliga rättigheterna av trender? Var det helt enkelt så att många aktörer såg sin chans att haka på trenden kring de mänskliga rättigheterna i samband med OS för att nu inte bry sig längre?

Vi eftersöker människor som vågar stå emot trender som denna, människor som alltid vågar sätta de mänskliga rättigheterna högst på dagordningen. Dessa människor finns runt omkring i vårt avlånga land och i resten i världen. De arbetar i det tysta med att förbättra situationen på arbetsplatsen, för migranter och för andra utsatta människor. De är vardagshjältar i vårt samhälle. Detta är deras dag, det är de som ska firas idag, inte de aktörer som ser de mänskliga rättigheterna som ytterligare en trend att haka på.

Vi i Röda Korsets MR-grupp i Sundsvall drar vårt strå till stacken genom att erbjuda utbildningar och föreläsningar inom området. Vi hoppas nu bara att fler vågar haka på och kontinuerligt arbetar för de mänskliga rättigheterna.

Johan Ekblad för Röda Korsets MR-grupp i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel