Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"65 personer får arbete" – Nu argumenterar asylfartygets ägare för sin lösning i Härnösands hamn

Asylfartygets ägare ger inte upp.
Nu argumenterar företaget på sociala media för att Ocean Gala ska få en hamn i Härnösand.
Bland annat för att 65 personer får arbete.

Dessutom räknar ägarna med att fartyget kan ge 140 miljoner kronor i tillskott till handeln i Härnösand.

Vi har tidigare berättat om företagets vilja att lägga fartyget Ocean Gala i Härnösands hamn som asylboende och att Migrationsverket sagt ja till detta under förutsättning att företaget får bygglov. Detta har kommunens företrädare sagt att man med största säkerhet inte kommer att bevilja. Åtminstone inte under de två månader som företaget har fått på sig att ordna bygglov enligt beslutet av Migrationsverket. Frågan kommer inte upp på samhällsnämndens nästa sammanträde som hålls den 17 mars.

– Våra tjänstemän begärde en komplettering från företaget den första mars. Vad jag vet har den kompletteringen inte kommit in och då kan vi inte ta upp ärendet, säger Sara Nylund (S), ordförande i samhällsnämnden.

Ägarna till företaget Floating Accommodation, Espen och Kjell Tandberg, har uppfattat att den politiska ledningen inte vill se fartyget i Härnösands hamn. Men de vill ändå argumentera för sin sak.

Bland annat, framför bröderna Tandberg, att fartyget är godkänt av det globala försäkringsföretaget Lloyds på uppdrag av Migrationsverket och vid en eventuell angöring i Härnösand kommer Sjöfartsverket att genomföra ännu en besiktning. De säger också att flyktingarna kommer att bo bra. Minst 1 100 personer kommer att få plats i de 545 utsideshytterna med fönster

"Enklare hytter finns också, men ska bara användas i akuta undantagsfall eller om asylsökande frivilligt önskar en sådan", skriver bröderna Tandberg i sociala media.

Det påpekar också att Ocean Gala kan beskrivas som en stad i staden, med lokaler ombord för bland annat läkarmottagning, utrymmen lämpade för utbildning, dagis och restauranger. Asylboendet kommer förstås att behöva upphandla en mängd olika tjänster från företag i Härnösand med omnejd och de asylsökande kommer också själva att spendera pengar ”på stan”

"Floating Accommodation har för avsikt att sysselsätta 65 personer ombord och i anslutning till fartyget. Externt i Härnösand handlar det enligt vedertagna beräkningsmodeller om ett kommersiellt tillskott på cirka 140 miljoner kronor per år", säger bröderna på sin Facebooksida och påpekar att kommunala investeringar i infrastruktur eller byggnationer inte är nödvändiga.

Läs mer: Om asylfartyget

■■ Läser du ofta nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android