Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

653 sångare vittnar om sexism i musikvärlden: "Han skulle in under kläderna"

Metoo (TT)

653 sångare gör ett gemensamt upprop mot sexismen i opera- och konsertmiljön. Kvinnorna vittnar bland annat om våldtäktsförsök och grov sexistisk jargong både på operascener och på musikskolor.

"Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma - hos förövaren och de som skyddar honom", skriver de i Dagens Nyheter.

I artikeln vittnar en kvinna bland annat om hur hon tvingats klä av sig naken inför en regissör. En annan berättar om när en känd sångpedagog onanerade framför henne.

I många av fallen är det inflytelserika dirigenter, regissörer och manliga sångare som har förgripit sig på kvinnorna.

"Vi kräver att arbetsgivare och skolledningar slutar skydda, anställa och tjäna pengar på förövare. Vi kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Sexuella övergrepp eller våldsutspel ska ge konsekvenser i form av uppsägning. Vi kommer inte längre vara tysta", skriver de under hashtaggen #visjungerut.

Anna Larsson, Katarina Dalayman, Erika Sunnegårdh och Miah Persson är några av de som har skrivit under uppropet.

Under måndagen rapporterade även Sveriges Radios Ekot om sexuella övergrepp i den klassiska musikvärlden. I en kommande P2-dokumentär vittnar flera kvinnor om att minst två manliga ledamöter i Kungliga Musikaliska Akademien sextrakasserat dem.

Händelserna ska ha inträffat på Musikhögskolan i Stockholm när de båda ledamöterna jobbade som lärare där.

– Det blev mer och mer. Det här att han skulle in under kläderna och så. Och jag var "världens sexigaste" och han såg inte alls mig som ett barn, berättar en av kvinnorna, som vid tillfället var 17 år, i dokumentären.

De båda männen utreddes och har båda slutat på skolan, men har fortfarande stort inflytande i branschen som ledamöter i Musikaliska Akademien.

Staffan Scheja, prorektor på Musikhögskolan och vice preses i Musikaliska Akademiens presidium, kan inte svara på varför männen sitter kvar.

– Ska man brännmärkas? Ska man liksom uteslutas från alla uppdrag? Är det det du vill komma till? säger han till Ekot.

Han tillägger att frågorna inte ska nonchaleras och att han planerar att ta upp det med styrelsen.