Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

690 platser fattas: Akut brist på boende för asylsökande i länet

Det fattas 690 evakueringsplatser för flyktingar i Västernorrland. Och dessa måste ordnas fram före årsskiftet.
Det framgår efter det möte som länsstyrelsen har haft med länets kommuner.
Och läget har inte ändrats de senaste dagarna.

Länet tar emot flyktingar som blivit registrerade asylsökande hos Migrationsverket och har tilldelats plats på boenden i Västernorrland. Bedömningen är att Migrationsverket behöver cirka 690 kommunala evakueringsplatser i länet innan januari.

– Läget är ungefär likadant idag som för några dagar sedan då rapporten skrevs, säger Anneli von Wachenfeldt, utvecklare integration länsstyrelsen.

Västernorrland är sjunde största asyllän i Sverige. De län som tar emot fler är Västra Götaland, Skåne, Stockholm, Kalmar, Värmland och Dalarna. Vid månadsskiftet november-december hade länet 7 470 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem varav 756 är ensamkommande barn. De kommuner som har flest inskrivna är Kramfors, Härnösand och Sundsvall .

Varje fredag sammanställs en samlad lägesbild över länets kapacitet att hantera flyktingsituationen. Läget har inte förändrats sen veckan innan utan är fortsatt ansträngd.

Kommunernas och landstingets bedömning är att de befinner sig i ett ansträngt läge och ingen aktör bedömer läget i helhet som normalt.

Det är framförallt frågor som rör ensamkommande flyktingbarn, socialtjänst och gode män som är de mest ansträngda.

– Det kommer lite färre. Men vet inte om det är en tillfällig nedgång, säger Anneli von Wachenfeldt.