Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

700 platser i Sundsvall kan vara förorenade

Det kan finnas föroreningar på upp till 700 platser i Sundsvall.
Att få bort miljögifterna är dyrt och tar lång tid.
– Notan enbart för Svartviksområdet är satt till 83 miljoner kronor men vi får väl se var den landar, säger Sven-Åke Heinemo på Sundsvalls kommun.

Annons

Länsstyrelsen i Västernorrland har identifierat nästan 700 potentiellt förorenade områden i Sundsvall och nu pågår arbetet med att inventera dessa.

– Det är stor skillnad mellan områdena, en del avskriver vi medan andra visar sig vara riskklass ett, säger Emma Edfors, sektionschef på länsstyrelsen.

När länsstyrelsen inventerat marken delas områdena in i fyra riskklasser. Finns det en markansvarig får den stå för saneringskostnaden, finns det inte går kommunen eller länsstyrelsen in som samordnare och söker statliga pengar från Naturvårdsverket.

 

De flesta förorenade områdena i länet är platser där gamla sågverks- och pappersindustrier legat. En av dessa är Svartviks gamla industriområde där det nu pågår ett saneringsarbete till en kostnad av 83 miljoner kronor.

– Främst är det kisaska, svavelkis och dioxiner som förorenat marken. Kommunen står för tio procent av kostnaden, resten är statliga pengar, säger Sven-Åke Heinemo, miljöhandläggare på Sundsvalls kommun.

Till årsskiftet beräknas nästa saneringsprojekt komma i gång, Essvik-Nyhamns industri- område.

– Vi håller på att värdera marken nu och till årsskiftet ska vi begära pengar från Naturvårdsverket. Än så länge vi vet inte vilken storlek på område eller kostnad det rör sig om, säger Sven-Åke Heinemo.

 

Så småningom kommer ytter-ligare tre gamla industriområden att saneras: Ankarsvik där man impregnerade virke, Karlsviks före detta sågverk på Alnö och Nyviks före detta sågverk. När sanering av dessa områden kan komma i gång är svårt att säga.

– Essvik-Nyhamn började vi undersöka när jag jobbade på länsstyrelsen 1996 så det tar ett tag innan man kommer i gång med själva saneringen, säger Sven-Åke Heinemo.

 

Förutom att det tar tid är sanering en dyr affär. Studien av Essvik-Nyhamns industriområde hade till och med 15 november 2007 kostat nästan 640 000 kronor.

Vid samma tidpunkt planerades förstudien av Ankarsvik kosta 210 000 kronor och för Karlsvik 275 000 kronor.

– Vi tjänar på att betala för huvudstudien för att undvika överraskningar i sanerings- arbetet. Saneringskostnaderna brukar landa mellan 30 och 160 miljoner kronor och i förhållande till det är det här inte så mycket pengar, säger Emma Edfors på länsstyrelsen.

Källa: Källa: Sundsvalls kommun, Länsstyrelsen i Västernorrland, Naturvårdsverket, Livsmedelsverket, Sveriges lantbruksuniversitet

Annons