Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

7000 pensionärer bakom protest mot att flytta rehab

Nedläggningen av rehabmedicin i Härnösand väcker protester.
SPF-seniorerna med 7000 medlemmar i hela länet kräver stopp.
– Slå inte sönder en fungerande verksamhet, vädjar Rolf Larsson i styrelsen.

Annons

Planerna att flytta den rehabiliteringsmedicinska länskliniken från Härnösand till Sundsvall är inne i ett politiskt avgörande skede.

Hotet om avveckling oroar SPF Seniorerna i Västernorrland, en intresseorganisation för äldre.

– Vi reagerar ur ett länsperspektiv. Det är viktigt. Det är inte Härnösand kontra Sundsvall. Alla Medelpadsbor i styrelsen tycker samma sak.

– Låt en väl fungerande verksamhet fortsätta. Kliniken fungerar ju. Och om en verksamhet fungerar bra är den kostnadseffektiv. Det är min erfarenhet, säger Rolf Larsson, ledamot i distriktsstyrelsen.

Läs också: "Rehab behövs – för patienternas skull"

SPF har framfört sina synpunkter i en skrivelse till landstinget. Där tar de expertstöd från Richard Levi, professor i neurorehabilitering i Umeå, som anser det ytterst beklagligt att rycka mattan under fötterna på en väl etablerad verksamhet.

"Det är med oro som man nås av informationen att en väl fungerande enhet för neurologisk rehabilitering ska nedläggas, för att ersättas av något slags fraktionerat koncept."

"Det finns en överväldigande empiri och även i vissa delar god vetenskaplig evidens som understryker behovet av specialistenheter för rehabilitering av de komplexa tillstånd som neuropatienter manifesterar."

"Det måste uppfattas som ett moraliskt imperativ, att så många av dessa individer som möjligt inte bara fås att överleva, utan även att leva ett liv med integritet, mening och värdighet sina funktionshinder till trots", menar Richard Levi.

Rolf Larsson betonar att SPF representerar en åldersgrupp i riskzonen att drabbas av åkommor som kräver rehabmedicin.

Han noterar också att man inte fått något svar på skrivelsen som skickades till landstinget för två månader sedan.

– Ingen verkar ha tagit notis. Anständigheten kräver väl åtminstone att man får besked att de har tagit emot den, säger han.

Läs också:

Största hotet hittills mot rehab

Hoppet tänds igen för rehab

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!