Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

72-årig patient med blödande magsår skickades tolv mil – i taxi

Äldre multisjuka patienter drabbas värst när överbelagda sjukhus tvingas prioritera.
Det menar före detta sjuksköterskan Catrin Eliasson vars mamma med blödande magsår skickades iväg från Sundsvalls sjukhus till Sollefteå sjukhus i en taxi.

Annons

Catrin Eliassons mamma hade sedan några år tillbaka blivit allt sämre med bland annat benbrott och diskbråck. Mamman började äta allt sämre och det blev flera besök på akuten. Uttorkad och undernärd blev hennes 72-åriga mamma till slut inlagd och fick en cancerdiagnos. Men diagnosen var felaktig och i stället handlade det om fula magsår.

Läs också: Anhörig: "De äldre i sjukvården har inte något värde"

Mamman skickades hem efter en vecka, försämrades ytterligare och började kräkas stora mängder blod. Det blev ny transport till Sundsvalls sjukhus där hon vårdades på akutvårdsavdelningen (AVA) för att sedan skickas till Sollefteå sjukhus, på grund av brist på vårdplatser i Sundsvall. Catrin Eliasson poängterar att hennes mamma fram tills nu har varit helt klar i huvudet.

– Men sedan sätts hon i en taxi till Sollefteå sjukhus och där tror personalen att man har mottagit en dement dam. Fysiskt har hon numera återhämtat sig någorlunda bra, men tyvärr har hon vissa bestående skador. En hjärnröntgen visar att hon haft en syrebrist, säger Catrin Eliasson.

Catrin är själv sjuksköterska i grunden och har svårt att förstå hur man kan skicka en patient med blödande magsår tolv mil i en taxi.

– För mig är det oförsvarbart det de har gjort mot min mamma, säger Catrin Eliasson.

Misstänker du att taxitransporten ned blödande magsår försämrade din mammas tillstånd?…

– Jag inte bara misstänker, jag är nästan hundra procents övertygad om att det är så, säger Catrin Eliasson.

Läs även: Överbeläggningar bidrog till tre dödsfall på Sundsvalls sjukhus

Hon menar att det här är ytterligare ett exempel på hur äldre är den patientgrupp drabbas värst av överbeläggningarna på länets sjukhus, på grund av en systematisk nedprioritering.

– Det säger sig själv att om du har massa överbeläggningar så räcker inte personalen till. Om konsekvenserna blir att man har ett prioriteringssystem där prio 3 i första hand ska skickas till Sollefteå oavsett vilket skick man är då har man fått ett otroligt cyniskt system som inte borde få existera i ett välfärdsland, säger Catrin Eliasson.

För en tid sedan berättade vi om ett liknande fall där en anhörig också upplevde hur äldre blir nedprioriteras på grund av överbeläggningarna. Nina Fållbäck-Svensson, sjukhusdirektör i Landstinget Västernorrland, kommenterade att det samtidigt är mycket som fungerar som det ska i sjukvården, men att hon också sett hur vårdpersonalen pressas av personalbrist och överbeläggningar.

– Det där är ett jättebekymmer för ibland får man en känsla av att medarbetarna får ägna mer energi åt att hålla patienter ifrån sig än att ta emot dem. Jag förstår att det blir så när det är fullt, men det är väldigt olyckligt, sa Nina Fållbäck Svensson.