Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

72 utländska skogsarbetare tvingades bo i häststall: "Vi fick inte tillräckligt med mat och vatten"

72 kambodjaner satte plant i skogen i Sundsvall.
De hävdar att de arbetade under slavliknande förhållanden och inte fick ut sin lön.
Nu kräver arbetsgivaren dem dessutom på 10 000-tals kronor i obetalda skulder.

Förra året reste de 72 personerna från Phnom Penh i Kambodja till Sverige med löfte om jobb i skogen i Sundsvall. Var och en fick betala omkring 25 000 kronor för resan och andra omkostnader.

I Sundsvall satte de plant under hela sommaren. De beskriver arbetsförhållandena som vidriga.

De hävdar att de fick sova i ett häststall och att de inte hade tillräckligt med mat att äta. De fick inte ens tillräckligt med dricksvatten eller vatten till att tvätta sig själva eller sina kläder. Dessutom var det brist på bensin, handskar, stövlar, arbetskläder och annat som behövdes för att utföra det slitsamma jobbet i skogen.

När de reste hem till Kambodja hade många av dem inte ens fått ut sin fulla lön, och missnöjet var utbrett. Eftersom de hade haft det svårt ekonomiskt i Sverige hade några av dem dessutom tvingats låna pengar till mat och annat av arbetsgivaren.

Med tanke på den innestående lönen hoppades de ändå att de skulle tjäna lite pengar på resan. Men den innestående lönen dröjde. Samtidigt försattes arbetsgivarens företag i Sundsvall, Botnia Skog AB, i konkurs i december förra året.

I maj i år kallades 34 av arbetarna till ett kontor, en advokatfirma i Phnom Penh i Kambodja. De fick veta att de måste skriva på lite papper för att kunna få ut sin lön från det konkursade företaget.

Men dokumenten var på svenska och ingen av kambodjanerna kan svenska. 23 av dem vägrade skriva på pappren men elva skrev under utan att veta vad det stod, i förhoppningen att de nu till slut skulle få sina pengar.

Men när de senare fick dokumenten översatta på den svenska ambassaden insåg de att det inte handlade om några utbetalningar från konkursboet, eller någon lönegaranti från den svenska staten.

Tvärtom visade det sig vara skuldbrev där de elva som undertecknat intygade att var och en av dem var skyldiga arbetsgivaren i Sundsvall mellan 12 000 och 40 000 kronor för olika omkostnader och lån under vistelsen i Sverige.

Kambodjanerna vägrade betala och nu har arbetsgivaren i Sverige gått till kronofogden, som med skuldbreven som underlag kräver pengar av de elva kambodjanerna i Phnom Penh. De senare har i sin tur tagit hjälp av advokat, och nu ska tvisten avgöras av Sundsvalls tingsrätt.

ST har sökt en tidigare företrädare för Botnia Skog AB för en kommentar. Denne hävdar att kambodjanerna har fått sina pengar, men vill i övrigt inte lämna några närmare kommentarer.