Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

76 nya dödsfall i Sverige – se myndigheternas pressträff om corona här

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Totalt har nu 477 personer i Sverige dött av covid-19.
– Det är fortfarande en omfattande spridning, berättade Anders Tegnell under måndagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

TV: Se Expressen TV:s livesändning från myndigheternas pressträff.

För tillfället hålls dagliga presskonferenser med Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter. På måndagen medverkar Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Under måndagen pressträff berättade statsepidemiologen Anders Tegnell att vi nu har 1,25 miljoner konstaterade coronafall i världen och 70 000 personer som dött av covid-19.

– Det ökar i snabb takt på global nivå. Det är fortfarande en omfattande spridning, säger han.

I Sverige är det nu totalt 477 personer som dött av covid-19

– Det är inte jätteintressant hur många nya fall vi ser per dag, utan vi tittar på de närmsta dagarna och där kan vi se att det ligger på knappt trettio fall per dag, säger Anders Tegnell i presskonferensen.

Han berättar även att den sociala distanseringen påverkat influensan och vinterkräksjukan. Även de sjukdomarna har sett mindre antal smittade på grund av distanseringen och att vi blivit mer noggranna med vår handhygien.

Enligt Anders Tegnell kan en stor del av dödsfallen i Sverige härledas till att viruset tagit sig in på flera äldreboenden.

– Det är jätteviktigt att personal ges möjlighet att stanna hemma när de har minsta symtom. Vi arbetar också med flera regioner för att utöka testningen. Sedan är det också jätteviktigt att man följer rekommendationerna kring hygien på de här boendena, säger Anders Tegnell.

Han fortsätter med att påminna om att stanna om man är sjuk och inte resa bort under påsken och lovet.

Johanna Sandvall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, berättar under presskonferensen att det inte finns någon akut brist på skyddsutrustning i sjukvården, men säger att de däremot inte har kunnat planera över tid.

Hon berättar att Socialstyrelsen inte kommer att köpa in skyddsutrustning som inte är kvalitetssäkrad till vården – eftersom det skulle ge en falsk försäkring.

– Det är inte så att det är bättre att ha något som inte funkar, än att inte ha något alls.