Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

80-plussare: Villan börjar bli svår att hantera men vi har inte råd att flytta

Vi är två 80-plussare som på 70-talet köpte en nyproducerad villa för 170 000 kronor. Villan har sex rum och är på 170 kvadratmeter och har länge känts onödigt stor för oss. Den börjar bli jobbig på många sätt, det är underhåll, gräsmatta, häckar, snöröjning, städning med mera. Så vi skulle gärna flytta till en bostadsrätt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Flytta då, tycker nog många. Problemet för oss är att det inte går ihop ekonomiskt. Vi har bott för länge i huset så skattekonsekvenserna blir orimliga, cirka 400 000–500 000 kronor i reavinstskatt. I botten har vi våra lån, som självklart skall lösas vid försäljningen. Lånen har under drygt 40 år växt rejält, under barnaåren med en inkomst, vid underhåll på huset, vid bilbyten och vid några semestrar. Lägger vi ihop reavinstskatt och lösen av lån återstår det inte många kronor till en liten bostadsrätt, och nya lån till två 80-plussare kan vi glömma.

Varför tar man inte hänsyn till de äldres situation med långa äganden och till hur inflationen påverkar värdena. Nej, vi sitter fast i vår villa, de får bära ut oss för gott.

Två 80-plussare

Läs också:

För Plus-kunder: Så påverkas olika hushåll av förslaget om nya krav på amortering: "Får en psykologisk effekt"

Upp till 1,5 miljon under utgångspriset – mäklarna verkar vara alldeles för optimistiska

Höj skatten på reavinster för bostäder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel