Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

85-åriga Harry Persson från Sundsvall fick fel medicin och blev sjuk

Harry Persson fick ett nytt läkemedel utskrivet från vårdcentralen, men medicinen han fick var för en sjukdom han inte hade. Han blev istället sjuk av den, det skriver Expressen.

Harry Persson, 85, har under hela sitt liv haft lågt blodtryck. Sedan innan har han också opererat ena knät och haft blodproppar i lungorna och hjärtproblem.

Trots det har han varit aktiv med sin träning, vilket har fått honom att må bra.

– Jag tränar gymnastik och styrketräning varannan dag, och varannan dag promenerar jag upp till sex kilometer, säger han till Expressen.

Harrys hälsa ändrades dock drastiskt när han fick fel medicin utskriven av en ny läkare på en vårdcentral i Sundsvall. Det var en hög dos av läkemedel mot högt blodtryck, vilket Harry inte tålde.

– Efter tre dagar var jag totalt färdig! All energi försvann, jag orkade inte ett dugg. Den slog ut mig totalt. Jag orkade knappt klä på mig!, säger han till Expressen.

Han fick senare rätt medicin utskriven av en annan läkare och mådde sedan bättre.

Harry är förbannad över att han, och många andra äldre, drabbas av fel- och övermedicinering. Det ledde bland annat till att han skrev ett brev till äldreminister Åsa Regnér, där han kräver åtgärder

Harry Persson vill se skärpta riktlinjer för hur läkare får skriva ut läkemedel.

– För det första måste de fråga patienten först, innan de ändrar medicineringen, vilket hände i mitt fall. Sen måste de gå igenom den äldres läkemedelslista och se till att läkemedlen passar ihop! säger Harry Persson till Expressen.

Efter att Expressen har skrivit om händelsen har den läkare som skrivit ut medicinen blivit avskedad. Det rapporterar Svt Västernorrland.