Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

87-årig dam får rätt till boende efter dom i förvaltningsrätten

Socialnämnden sa nej men beslutet överklagades.
Nu har domen fallit och den 87-åriga kvinnan får rätt till äldreboende.
Något som fler äldre kvinnor i kommunen har tvingats kämpa för.

Annons

Det var i juni som Socialnämnden i Timrå avslog den 87-åriga kvinnans ansökan om att få bistånd i form av ett särskilt boende. Beslutet motiverades med att kvinnans hjälp kunde tillgodoses på annat sätt.

Men kvinnan överklagade socialnämndens beslut. I överklagan förklarar damen, via sitt ombud, att hon i nuläget har hemhjälp och hjälp med medicineringen. Vad hemtjänsten mer skulle kunna hjälpa till med är matleveranser.

Det hjälper inte menar kvinnan som förklarar att hon sedan i våras blivit konstant sämre och hela tiden förföljs av en ständig oro. Balansen är också dålig och hon ser inte ett serviceboende som en lösning på problemen. Kvinnan vill i stället in på ett äldreboende där hon kan få den hjälp hon behöver.

Socialnämnden svarar i ett yttrande till förvaltningsrätten. Där klargör nämnden att man anser att den gamla kvinnans behov kan tillgodoses genom insatser i det egna hemmet.

Nu har förvaltningsrättens dom fallit och den ger kvinnan rätt till placering på ett äldreboende. Rätten anser att den utredning som socialnämnden gjort klargör att den 87-åriga kvinnan är i behov av plats på ett äldreboende.

"Hennes behov av tillsyn, trygghet och omvårdnad framstår som så omfattande att hon måste anses berättigad till det sökta biståndet i form av särskilt boende", skriver rätten i domen.

Det är inte första gången äldre personer får kämpa mot kommunen för att få plats på äldreboenden. 90-åriga Dagmar Westin fick rätt efter en kamp ända upp i kammarrätten. En annan kvinna som också behövde kämpa för sin rätt till boende var Sonja Henriksson.