Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

A-kassan är inte bara för medlemmar i facket.

Ungefär 5000 personer har lämnat fackförbundet Kommunal efter att Aftonbladet i en serie artiklar har avslöjat en rad graverande händelser kopplade till förbundet.

Hur många medlemmar lokalt i Kommunals avdelning i mellersta Norrland är inte klart i nuläget uppger förbundets ordförande Maritha Mähler i en intervju med P4 Västernorrland.

Intervjun avslutas med att Mähler slår fast att den som lämnar Kommunal men väljer att stanna kvar i a-kassan agerar osolidariskt. Man måste tydligen köpa hela paketet eller avstå från att ha ett grundskydd om olyckan skulle vara framme och man skulle bli av med jobbet. De är faktiskt ett rätt anmärkningsvärt uttalande, även för att komma från en fackordförande.

Självklart måste även den undersköterska som är förbannad på de pampfasoner som Kommunals ledning nationellt har ägnat sig åt inte behöva stå utan a-kassa bara för att hen vill markera sitt missnöje med förbundets agerande.

Det både är och måste vara fullt möjligt att vara med i a-kassan utan att för den skull vara med i facket. Det kan inte vara organiserat på något annat sätt så länge det inte finns en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring som omfattar alla på arbetsmarknaden. Ett försäkringsskydd mot arbetslöshet kan helt enkelt inte vara förbehållet enbart dem som är med i facket.

Att många av Kommunals medlemmar är besvikna på det egna förbundets agerande är inte särskilt märkligt. Än mindre när de ansvariga i Kommunals ledning i stort sett fortsätter som vanligt, med undantag för förbundskassören Anders Bergström som fick lämna sin post.

I intervjun med radio Västernorrland säger Mähler också:

– Är det någon som kan ordna upp det här så är det den ledning som sitter i dag. Och det tycker jag de ska få en möjlighet att göra.

Nu är det sannerligen inte medias uppgift att bestämma vilka som ska sitta i ett fackförbunds ledning, men inte är det självklart att de som haft makten ska klara sig helskinnade undan när oegentligheter avslöjas på löpande band. Och det är heller inte konstigt om medlemmar alieneras när de i den yttersta toppen tillåts bete sig lite hur som helst utan att det får några större konsekvenser.

Uppdatering: Sedan denna ledare publicerades har Kommunal i mellersta Norrland ändrat sig och kräver nu att förbundsordföranden för Kommunal på det nationella planet, Anneli Nordström, avgår. Läs mer här.