Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abaaoud misstänkt bakom flera dåd

Den 27-årige belgiske medborgaren Abdelhamid Abaaoud tros vara hjärnan bakom attackerna i Paris. Det är inte första gången Abaaoud figurerar i utredningar om terrorattacker i Europa, uppger flera medier. I januari gick en efterlysning ut på Abaaoud efter ett misslyckat attentat i Verviers i Belgien.(TT)

I januari gick en efterlysning ut på Abaaoud efter ett misslyckat attentat i Verviers i Belgien.

I augusti i år stoppades ett terrorattentat på tåget mellan Amsterdam och Paris när flera passagerare övermannade den marockanske medborgaren Ayoub el-Khazzani. Abaaoud tros vara inblandad i planeringen av det attentatsförsöket, uppger den franska tidningen Liberation.

Abaaoud föddes i Belgien och är av marockanskt ursprung. Uppväxten var inte fattig, pappan hade en affär och familjen med sex barn växte upp i Brysselstadsdelen Molenbeeks mer välbärgade delar, skriver New York Times i ett porträtt.

Enligt den äldre systern Yasmina Abaaoud visade Abdelhamid inget större intresse för religion före avfärden till Syrien, dit han åkte för knappt två år sedan. Han gick inte ens i moskén, säger systern.

Enligt belgiska medier har Abaaoud stridit för Islamiska staten i Syrien. Han blev känd för säkerhetstjänsterna efter att han framträtt på en video där lemlästade kroppar transporterades till en massgrav, skriver The Guardian.

Abaaoud rekryterade sin 13-årige lillebror Younes till Islamiska statens styrkor i Syrien, skriver belgiska medier.