Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abba lever vidare - på Abbas villkor

Feststämningen från filmens grekiska taverna ska återskapas på Gröna Lund.
På onsdag är det premiär för showen "Mamma mia! The party" på Tyrol.
Vid 70 års ålder har Björn Ulvaeus inga planer på att gå i pension och är mån om att vårda Abbas rykte.

Annons

– Jag inser att låtarna är laddade med någon slags positivism och glädje. Jag fattar inte hur det har gått till, men av någon anledning lever de vidare, säger Björn Ulvaeus, som är exekutiv producent och varit med och skrivit manus till föreställningen.

Sedan i somras har den gamla ölhallen Tyrol på Gröna Lund i Stockholm genomgått en förvandling - från konsertsal till grekisk taverna. Tanken är att med mat, skådespelare, sång, dans och Abba-låtar fortsätta feststämningen från slutscenerna filmen och musikalen "Mamma mia!"

Enligt Ulvaeus "ryktas det om" att hela Abba kommer att samlas till premiären den 20 januari. Vilket i så fall skulle vara första gången som alla fyra möts offentligt sedan den svenska filmpremiären av "Mamma mia!" 2008.

– Ja, det ryktas om det. Men jag kan inte bekräfta något. Vi får se, säger han med ett leende.

Ulvaeus har blivit den i Abba som arbetat mest med att hantera arvet efter gruppens framgångar. Orsaken är enligt honom själv för att se till att musiken inte hamnar i fel sammanhang.

– Vi har nästan aldrig låtit våra låtar användas i reklamsammanhang. Sista gången var 1975. Vi har fått massor av anbud sedan dess. Men vi har aldrig gått med på det. Vi har privilegiet att kunna bestämma oss för det.

Är det aldrig svårt att enas?

– Så fort det är något så cirkuleras det mejl-ledes. Om någon säger nej så blir det inget. Det är en vetoprincip som gäller.

I juni är det 50 år sedan han träffade Benny Andersson första gången. Ett möte som bland annat resulterat i 400 miljoner sålda skivor och tre hyllade musikaler.

– Han har betytt oerhört mycket, som en bror jag inte hade och på tusen andra sätt. Vi har lyckats behålla vår vänskap genom åren och dessutom jobba tillsammans. Vi umgås inte så tätt som vi gjorde i början, men vi ses ganska ofta och pratas vid ofta.

Vad får er att fortsätta jobba tillsammans?

– Jag vet ju inte vad han tycker, men jag tycker att han är bäst. Det är alltid lika roligt att fortsätta jobba, eftersom det är så bra grejer man får arbeta med.

Björn Ulvaeus tror att "det finns en till musikal" kvar att skriva för dem, men än finns inga konkreta idéer.

Tröttnar du aldrig på Abba-låtarna?

– Nej, jag tröttnar inte. Men jag skulle inte sätta på "Dancing queen" på Spotify, svarar Ulvaeus.

Vid 70 års ålder titulerar sig Björn Ulvaeus som "populärkulturentrepenör, textförfattare eller investor" och har inga planer på att gå i pension. Han läser 5-6 dagstidningar om dagen, svenska och utländska, och är "väldigt påläst i det mesta". På sistone har han fått en ny vän genom Röda Korsets kampanj "Kompis Sverige", där nya och gamla svenskar får en chans att lära känna varandra.

– Det har varit jätteintressant. Han är i 60-årsåldern och ursprungligen palestinier, men har bott på många andra ställen i Mellanöstern. Vi har massor av intressanta samtal om kultur, politik och religion.

Blev han förvånad när han förstod att hans nya kompis varit med i Abba?

– Han blev väldigt överraskad. Men han verkar tycka att det är kul.

FAKTA: BJÖRN ULVAEUS

• Björn Ulvaeus är 70 år, gift och har fyra vuxna barn. Född i Göteborg, men växte upp i Västervik, där han under gymnasietiden spelade med bandet Hootenanny Singers. Träffade i juni 1966 Benny Andersson, som då spelade i bandet Hep Stars. De började skriva låtar tillsammans gav 1970 ut skivan "Lycka", där samtliga fyra Abba-medlemmar medverkar.

• Mellan 1973–1983 gav Abba ut åtta studioalbum och turnerade över stora delar av världen. Gruppen har sålt mer än 400 miljoner skivor, vilket gör Abba till Sveriges mest framgångsrika musikexport genom tiderna.

• Efter Abba fortsatte Ulvaeus och Andersson samarbetet, med musikalerna "Chess", "Kristina från Duvemåla" och "Mamma mia!"

• Ulvaeus har även skrivit texter till Benny Anderssons orkester.

• Björn Ulvaeus är ägare till flera bolag inom nöjesbranschen och aktiv medlem i Förbundet humanisterna. Är även förespråkare för aktiv dödshjälp.