Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abdullatif ska berätta för Angela Merkel om flyktingar

Abdullatif Haj Mohammad kom till Sverige för 20 månader sedan. Sedan har han jobbat på biblioteket, Sundsvalls Tidning och nu som volontär på evakueringsboendet på Katrinelund.
I slutet av november har han ett möte med förbundskansler Angela Merkel och den tyska regeringen.

– Vi är fem journalister som samlar in berättelser från flyktingar, vi kallar oss Öresundspuls.

De befinner sig i Turkiet, Grekland, Tyskland, Malmö och så Abdullatif Haj Mohammad i Sundsvall, som arbetade som journalist i Syrien och nu är volontär på evakueringsboendet på Katrinelund.

De samarbetar med fem europeiska journalister och ska skriva en bok och göra en film för att öka förståelsen för flyktingarna. I mitten av november möts de i Polen för att sätta ihop materialet. Det ska bli en rapport, och två delar om hur flyktingarna tänkte när de gav sig av från sitt hemland och vilken bild de då hade av Tyskland och Sverige.

Sedan blir det Tyskland.

– Vi vill hitta det bästa sättet att öka förståelsen för varför flyktingar flyr. Men vi vet inte än om det är att berätta om kriget eller människornas upplevelser och vad de vill.

Han betonar att flyktingarna inte kommer för att ta emot bidrag.

– Alla vill göra något. Här försöker jag hjälpa till och berätta om Sverige, om traditioner, kultur och annat. Efter två dagar vill de lära sig svenska.

Att han ska träffa Angela Merkel beror på att det är till Tyskland och Sverige som de flesta flyktingar söker sig. De han pratat med berättar om flykt genom åtta länder för att kunna starta sina nya liv, fjärran från krig.

– Det är traumatiska berättelser.

Men de behöver få förståelse för hur det fungerar i Sverige, vilka normer, sedvänjor och traditioner som är viktiga.

– Mycket i Sverige handlar om tolerans, det är viktigt, säger Abdullatif Haj Mohammad.

Han har pratat med dem om att homosexualitet är lagligt och i torsdags besökte de en kyrka för att bekanta sig med religionen. Intresset är stort att ta till sig information om det nya landet de vistas i.

– De vill kunna klara sig själva, och de vill inte tillbaka till kriget.

Många har yrken som de vill utöva, det är frisörer, ingenjörer och läkare.

– Vi måste lära oss att se att de har med sig erfarenheter som är värdefulla. Jag vill ge dem tips om sådant som är viktigt så att de lättare kommer in i samhället.

Det är också en del av det han ska framföra till Angela Merkel.