Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABF söker fler fas 3-are

ABF är kritiskt till reformen fas 3.

Trots det har man redan elva deltagare i sin organisation i länet.

Och nu vänder sig ABF Västernorrland till Arbetsförmedlingen i Sundsvall och söker fyra nya fas 3:are.

Debatten om fas 3 pågår inom LO och Socialdemokraterna. Diskussionerna har även pågått i fikarummet på Arbetarnas bildningsförbund (ABF) i Sundsvall. ABF sympatiserar med socialdemokraternas värderingar och partiet var också en av grundarna.

ABF är kritiskt till reformen men säger att man inte vill vända människorna ryggen.

– Vi har stött och blött denna fråga vid fikabordet. Det finns kritiska röster om fas 3:are överallt, men vi ser det som att vi hjälper utsatta människor, säger Anna MatsAnders.

Om ABF tar emot fas 3:arna kommer de att gå in som aktivitetsledare i ett nationellt projekt som ABF och studieförbundet Sensus startade 1 mars. Enligt Anna MatsAnders håller projektet på att dras igång och hur det konkret ska utformas vet hon inte i dagsläget.

För varje fas 3-deltagare får arbetsgivaren 5 000 kronor i månaden.

– Pengarna ska användas till insatser för deltagarna, säger Gitte Funk, biträdande verksamhetsledare för ABF i Västernorrland.

Arbetsuppgifterna för en fas 3:are ska vara att hjälpa verksamhetsledaren med enklare arbetsuppgifter, men Anna MatsAnders understryker att det absolut inte är frågan om att de ska ta över hennes arbetsuppgifter.

– Vi är en seriös anordnare och förhoppningen är att projektet ska leva vidare och vi ska kunna erbjuda dessa personer jobb, men jag vet inte i dagsläget hur det blir, säger hon.

Nationellt är ABF redan en stor aktör inom fas 3-området. Enligt SVT:s Uppdrag Granskning låg ABF i maj förra året på andra plats i Sverige när det gäller anordnare av fas 3-platser med 390 platser.

Vilken är nackdelarna som ni ser hos fas 3?

– Dels är det ersättningsnivån. Sen upplever vi inte att man använder fas 3 för att höja kompetensen hos folk och det är den enda vägen ut. Att flytta ut folk på ställen där man inte får göra något som någon annan hade gjort. Vad är det då för jobb som återstår, säger Gitte Funk.