Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abortmotståndarna – SD och kristna högern har funnit varann

Det är sannerligen inte bara i Polen det skanderas "barnamörderska".

Aborträtten står under attack både i Europa och här hemma. Varje tillfälle grips.

Och nog kan man förundras över den svenska debatten som inte reagerar nämnvärt på en överläkare som hävdar att ett sjukhus borde känna till Guds tio bud och inte genom passivitet dräpa ett barn.

Vårt sekulariserade samhälle brukar gå i taket för varje skev religionsyttring i andra sammanhang – såväl när män vägrar skaka hand med kvinnor som när flickor och pojkar skiljs åt i gymnastiken på religiösa friskolor. På goda grunder.

Men borde inte reaktionerna bli lika starka när en överläkare hänvisar till Bibeln i stället för till läkaretiken och Socialstyrelsens regler när en abort misslyckats?

Det kanske är skillnad på religion och religion.

Förra måndagen strejkades det i Polen och i solidaritet med Polens kvinnor även på olika platser i Europa. Medborgarförslaget lades fram av organisationen Ordo Iuris, som fått 450 000 polska medborgare att skriva under en appell med krav på ett närmast totalt abortförbud.

Bara om kvinnans liv är i direkt fara ska abort tillåtas, enligt förslaget, inte om en kvinna blivit gravid genom våldtäkt eller incest. Fängelsestraff väntar den som trotsar abortförbudet.

Ja, det är ett EU-land. Ja, det är 2016. Men både regeringen och den katolska kyrkan tyckte förslaget var genomförbart. De massiva protesterna lyckades dock få regeringen på andra tankar, som drog tillbaka förslaget.

Så har vi en misslyckad abort vid Gällivare sjukhus. För ett och ett halvt år sedan anmälde Andrea Kischkel, överläkare, ett fall till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

"En kvinna begärde att få göra en abort vid Gällivare sjukhus i god tid innan den godkända abortgränsen på 18 veckor. Kvinnan tilldelades läkemedel för att framkalla aborten och skickades sedan hem. Men av någon anledning fungerade inte läkemedlet utan graviditeten fortskred.// Gynekologmottagningen på Gällivare sjukhus ansökte till Socialstyrelsen om att få göra en sen abort. Ansökan beviljades när kvinnan var gravid i vecka 21 plus två dagar. Sedan utfördes ingreppet vecka 22 plus tre dagar, står det i anmälan till IVO. Med hjälp av sugklocka föddes barnet fram och levde i cirka 20–30 minuter." rapporterade tidningen Dagen.

Andrea Kischel hävdar att hon inte skulle ha engagerat sig i frågan om inte den kristna tron funnits som drivkraft. I en debattartikel i tidningen Morgonbladet påstår hon dessutom att ett barn ska räknas som ett barn från själva befruktningstillfället.

IVO har nu slagit fast att sjukhuset i Gällivare inte brutit mot abortlagen utan följt gängse rutiner.

Men ingen rök utan eld. Eller åtminstone en gnista som kan ge lite fyr åt abortmotståndet tycks Frida Park, konservativ krönikör på Dalarnas tidningars ledarsida, resonera. Och skriver en text som inte låter sig citeras här.

Vem vill medverka till att ytterligare skuldbelägga alla kvinnor som någon gång gjort en abort?

Det försåtliga är att debattinläggen får ett exceptionellt fall att låta som regel. Ingen uppmärksamhet ägnas IVO:s slutsats, som helt friar sjukvårdspersonalen.

Vi ska i stället sitta och "känna" och helst "föreställa" oss scenen med ett foster som kippar efter andan.

Det är något märkligt med alla dessa abortmotståndare. Större människovänner är de inte än att det ofödda fostret är väsentligt mycket viktigare än kvinnan som kanske genomlidit sitt livs värsta ögonblick.

Säg den seger som inte måste vinnas om och om igen.

Jag har tidigare skrivit om barnmorskan som inte ville utföra aborter eftersom det stred mot hennes samvete. Hon drev frågan till Jönköpings tingsrätt, men förlorade.

2013 trodde jag att Sverigedemokraternas vilja att anpassa vår abortlag efter övriga Europas, skulle bli utskrattad. Där hade jag fel.

De socialkonservativa förenas med den kristna högern. Och i en nyskriven motion har SD föreslagit att en kvinna som söker abortvård ska bemötas med försök att övertygas om alternativa lösningar. Om hon ändå önskar göra abort får detta endast utföras fram till vecka 12 (mot vecka 18 som idag). Därefter krävs synnerliga skäl.

Antonio Guterres heter portugisen som föreslås bli ny Generalsekreterare för FN. Enligt Aftonbladet är han abortmotståndare.

Säg den seger som inte måste vinnas om och om igen. De polska kvinnornas sak är sannerligen vår.

Fler ledare i samma ämne: Abortmotståndarnas nya metoder

SD och kvinnorna