Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äckliga djur till heders

Elise Gravel: Masken och Flugan
Översättning: Gunilla Halkjaer Olofsson
Lilla Piratförlaget

När Elise Gravel var liten älskade hon äckliga djur och grundade Föreningen för de små äckligas försvar.

Nu har hon gjort roliga barnböcker av sin förtjusning. Först ut i serien De små äckliga är masken och flugan. Böckerna bygger förstås på tanken att kunskap väcker intresse och intresse kan stävja irrationella äckelkänslor. Men här hymlas det inte med att insekterna faktiskt är lite äckliga; de är inga gullegulldjur utan måste behandlas med urskillning.

På gränsen mellan serie och bilderbok presenterar hon så upplysningar om djuren, gör små effekter av dem och låter sina tecknade, personliga djur kommentera dem i små scener. Och vad finns inte av Aha! och Åååh!-upplevelser att hämta i insekternas värld? Som maskar på 35 meter och 100 000 olika flugsorter. Att husflugan är "värsta soptunnan" och att masken ett nyttigt djur att gynna.

Roligt, spexigt och charmigt förmedlas en attityd som inte är kärlek utan respekt och insikt. Även den som är liten och ful har rätt att finnas. Men inte självklart som förmänskligat kramdjur.