Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ådalen 15 gav resultat

Manifestationen den 10 oktober i Kramfors gav omedelbara resultat. Landstingsrådet fick avgå, landstingsdirektören slutar och omtag görs i akutsjukhusfrågan.

Ideella föreningen Sollefteå Ådalens Akutsjukhus, SÅA, med väldigt många entusiastiska och kunniga medlemmar har bildats i syfte att bevaka att länets akutsjukvård bevaras och utvecklas. En Facebookgrupp med närmare 12 000 medlemmar finns, där den som vill kan delta i och följa debatten om sjukvårdens framtida utveckling i länet.

Den troliga beslutsgången i landstinget blir följande. En preliminär budget tas i november med beslut om skattesats och ekonomiska ramar. När alla omtag, inklusive nya utredningar och förslag till ny inriktning på landstingets framtida verksamhet genomförts, fattas beslut om budgetkorrigering och organisation endera under våren men högst troligt under hösten 2016 inför budget 2017.

Budgetbeslutet i november 2015 kommer troligen att innehålla en kombination av skattehöjning och en åtgärdsplan kring förändringar/förbättringar i all verksamhet som kan göras med kort varsel och som möjliggör att år 2016 blir ett omställningsår för ekonomi och verksamhet. Skattehöjningen, kombinerad med åtgärder som kan verkställas tämligen omedelbart, ger landstinget utrymme och tid för att fatta långsiktiga beslut som utvecklar och inte avvecklar akutvård och övrig landstingsverksamhet i hela länet.

De i dag hotade verksamheterna kan därför andas ut. All förändring måste från och med nu göras om, göras genomtänkt och förankras på rätt sätt hos alla berörda. Det är troligt att den nya långsiktiga lösningen på sjukvårdskrisen i länet tas först i november nästa år det vill säga i budget 2017. Ett stort och enormt tack till alla er som manifesterade er vilja kring den framtida akutsjukvården i Kramfors, ni Ådalens hjältar.

Nils-Gunnar Molin

Fd landstingsrevisor och nyvald ordförande i Sollefteå Ådalens Akutsjukhus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel