Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ådalsbanan försenad igen

Öppnandet av Ådalsbanan har än en gång drabbats av förseningar. Inte förrän i april nästa år kommer tågen att kunna trafikera banan.

Förseningen beror enligt ett pressmeddelande från Norrtåg AB på att leveranserna av det nya signalsystemet ERTMS försenats.

Från början var det tänkt att trafikstarten skulle bli den 15 augusti i år. Men Trafikverket flyttade fram datumet till den 12 december. Nu beräknar man dock att det dröjer till april innan man kommer igång med begränsad trafik. För Norrtåg AB innebär det stora ekonomiska konsekvenser.

– Förseningen ligger utanför vår kontroll. Detta innebär att Norrtågs trafik Sundsvall-Umeå inte kommer igång som planerat men också att direkttågen Stockholm-Umeå drabbas. Det är ett extra tråkigt besked eftersom vi har kommit så långt i förberedelserna, säger Norrtågs Vd, Maria Höglander, i ett pressmeddelande.

Regionala nämndens ordförande Sverker Ågren är mycket kritisk till förseningen och liknar den vid Trafikverkets hantering av Hallandsåsen.

– Vi kräver också att en opartisk utredning görs för att ansvar ska kunna utkrävas för den uppkomna situationen. Det är viktigt att frågan genomlyses ordentligt samt att åtgärder vidtas för att ett förtroende ska finnas för att Trafikverket kan klara sina uppgifter i framtiden, säger han i ett pressmeddelande.