Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokatsamfundet: "Läckorna riskerar att skada terrorutredningen"

Flera medier rapporterar om att den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, erkänt attentatet i Stockholm i fredags.
Nu rasar Sveriges advokatsamfund mot polisläckorna.
– Det är allvarligt, säger Bengt Ivarsson, ordförande för Sveriges advokatsamfund.

Annons

– Det är i huvudsak polisen som läcker uppgifterna från utredningen trots att det råder förundersökningssekretess. Det kan allvarligt skada utredningen.

Flera tidningar har skrivit om att den misstänkte Rakhmat Akilov ska ha erkänt att han begått dådet på Drottninggatan i polisförhör.

– Det kan bli svårare att få en person dömd om känsliga uppgifter har läckt ut. Det kan finnas medbrottslingar som fortfarande är på fri fot och det kan försvåra för polisen att få fast dem. Läckta uppgifter kan även göra att vittnesmål blir mindre tillförlitliga.

Advokatsamfundet anser även att läckorna kan vara en fara för rättsäkerheten – vilket kan innebära att de misstänkta inte få en rättvis prövning.

– Det kan vara till nackdel för den misstänkte om ett erkännande läcker ut. Mannen kanske tar tillbaks sitt erkännande men då finns ju redan de uppgifterna ute.

Meddelarfriheten står inskriven i Sveriges grundlag. Den innebär att en person har rätt att lämna uppgifter till media och att myndigheterna inte får efterforska vem som lämnat informationen.

– Pressen har all rätt att publicera uppgifterna. Men polisen som läcker uppgifterna till måste vara medvetna om att de riskerar att försvåra den egna brottsutredningen.

Annons