Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åfa-chef anmälde inte konkurrerande bisyssla

En av Åfas högre chefer har själv ett aktivt handelsbolag med inriktning mot handel, förvaltning och konsultuppdrag i fastighetsbranschen. Dock har detta inte anmälts eller godkänts som bisyssla, vilket får skarp kritik i en granskning beställd av kommunrevisorerna.

Annons

"Vi ser allvarligt på att en av Åfas högsta chefer har, vad vi bedömer, en bisyssla som kan vara konkurrerande och som enligt vår kännedom inte är anmäld eller godkänd av vd".

Så avslutas den granskning av bisysslor som KPMG gjort på uppdrag av Ånge kommuns revisorer.

Slutsatsen är ett resultat av den genomgång som gjorts med hjälp av söktjänsten Infotorget, där man gått igenom vilka företag och styrelseuppdrag som de högsta cheferna och anställda med möjlighet till inköp har. En granskning som förutom det ovan nämnda fallet också visar att ytterligare en oanmäld bisyssla finns i chefsgruppen.

Under det uppföljande arbetet har det framkommit att det kommunala fastighetsbolaget saknar riktlinjer för bisysslor, men att man enligt bolagets vd ska följa de som kommunen har antagit.

– Vi anser att kommunens riktlinjer bör anpassas till Åfa. Vi anser också att det är viktigt att Åfa gör en riskbedömning som leder fram till en dokumenterad bedömning om vad som är tillåtet respektive inte, till exempel utifrån förtroendeskadligt perspektiv, skriver KPMG i sin granskning.

Men det är inte bara Åfa som brister i bisysslefrågan. Även en uppföljning av hur det fungerar inom kommunens verksamhet visar på brister, då ett flertal tjänstemän i ledande roller har visat sig inneha oanmälda bisysslor.

De gjorda granskningarna har nu överlämnats till kommunstyrelsen för fortsatt handläggning, och senast 18 februari vill kommunrevisorerna få ta de av synpunkter kring de slutsatser som finns sammanställda i de båda rapporterna.