Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Affärsområdeschefens besked: "Hemtjänsten inom Sundsvalls kommun är underfinansierad"

Hemtjänsten inom Sundsvalls kommun är i dagsläget underfinansierad.
Det menar i alla fall Karin Holmin, affärsområdeschef för hemtjänsten i Sundsvalls kommun.

– Vi har otroligt många ärenden där det krävs dubbelbemanning, så just i dag så räcker inte pengarna till att verkställa uppdraget, men med den nya arbetsmetoden som vi håller på att införa så är ambitionen att det ska gå ihop, säger Karin Holmin.

Så då har du en underfinansiering av din verksamhet?

– Ja, en viss underfinansiering är det utifrån att det saknas boendeplatser och det är också ett ansträngt läge hos landstinget, säger Karin Holmin.

Däremot kan hon inte sätta en prislapp på hur mycket pengar som i dagsläget saknas för att hennes verksamhet ska gå ihop. Hon fäster samtidigt ett stort hopp till den nya nationellt och internationellt uppmärksammade Skönsmomodellen som håller på att införas i Sundsvalls kommun.

Läs också: Chefskarusell har påverkat socialtjänstens ekonomi: "För många byten är inte bra"

Modellen bygger på att personalens erfarenhet och kompetens tas till vara och man blir mer delaktiga i planeringen av verksamheten. När personalen i sin tur mår bättre hoppas man kunna minska antalet vikarietimmar och på så sätt spara pengar åt kommunen.

Socialnämnden är samtidigt under extrem ekonomisk press. Förra året gick nämnden back 214 miljoner och prognosen för i år är ett nytt jätteunderskott på cirka 180 miljoner kronor.

Läs också: Mitt i turbulensen – äldreomsorgschefen slutar i förtid

Den pressade situationen har bland annat gjort att t f äldreboendechefen Carina Magnusson avgick i förtid. Initiativet uppgavs komma både från Magnusson och kommunen.

Läs också: Socialchef avgår i protest mot tuffa sparkrav: "Kvaliteten drabbas"

Några dagar senare försvann nästa chef när Maria Banér, affärsområdeschef för stöd och omsorg, beslutade att avgå i protest mot hur besparingarna påverkar verksamheten.

Hur reagerade du på att Banér klev av för att hon säger att hon inte kan garantera den kvalitet som krävs?

– Det väljer jag att inte kommentera överhuvud taget. Självklart är det tråkigt när kollegor av olika anledningar väljer att kliva av sina uppdrag, säger Holmin.

Men din position som chef för hemtjänsten måste väl vara en av de mest pressade inom äldreomsorgen?

– Jag tror att oavsett var man befinner sig i offentlig verksamhet så är det ett utmanande uppdrag, men det är också det som lockar, säger Karin Holmin.

Du balanserar inte själv på någon gräns för vad du orkar med?

– Nej, jag har full tillit och tilltro till pågående arbete inom hemtjänsten och jag är helt övertygad om att vi kommer att klara det uppdrag som vi har och med de medel som vi har till förfogande. Det är på väg att nå balans mellan beställning och pengar, säger Holmin.