Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Afrika nästa för Maitraiders

De ska spela på gatan.
De ska uppträda med en av landets mest kända artister.
De ska delta i en festival för handikappade.
Nästa vecka åker Maitraiders till Senegal för flera spelningar och sitt livs äventyr.

Ett tag såg det ut som om Afrikaresan inte skulle bli av. Åtminstone inte just nu.

Men så beviljade Svenska Institutet 179 000 kronor.

Då jublade vi så att det nog hördes ända ner till Senegal, säger gitarristen Klas Ersson.

Maitraiders är ett musikkollektiv för personer med lätta förståndshandikapp. Den 10 december flyger fem av de sju medlemmarna till Senegal.

Det blir spännande att få se en annan kultur, säger Cecilia Palmgren, som bland annat sjunger och spelar gitarr.

I Dakar ska de besöka ett center för handikappade som satsat på bland annat musik, dans och teater. De funktionshindrade har steg för steg själva byggt upp centret där de vill ha såväl sjukvård som skola. Tanken är att Maitraiders samarbete med dem ska sprida ringar på vattnet.

Det är inte bara pengar de behöver, utan de behöver kunskap, säger Torbjörn Åberg, som är anställd av Sundsvalls kommun och arbetar med Maitraiders.

Studieförbundet Bilda har länge fungerat som samarbetspartner och spelar stor roll i att resan nu blir av.

Det gör även Sundsvallsprofilen Bonus M Diallo, som har hjälpt till att förmedla kontakterna med folk i sitt hemland och som åker med på resan. Han konstaterar att det finns mycket att göra för att förändra synen på handikappade i Senegal.

Där kan det komma fram en kille i rullstol och sticka fram handen för att han vill ha pengar. Det är bara benen det är fel på, det är inget fel på resten av kroppen. Han skulle kunna göra något annat än att tigga.

Maitraiders spelningar blir ett sätt att sprida bilden av att alla faktiskt kan göra något och göra det bra. Gruppen ska bland annat uppträda med den kände artisten Souleymane Faye.

Men det går resor åt andra hållet också. Maitraiders har redan fått flera besök från Senegal och bland annat jammat med musiker därifrån.

De har så härlig musik. När de är ute på fälten och jobbar så sjunger de. Här har vi maskiner till hjälp, ingen sång, säger trummisen Roger Jonsson.

Även om språket är ett hinder så bygger musiken broar. När Maitraiders spelade "Vem kan segla förutan vind" kände Bonus M Diallo omedelbart igen melodin. Fast på wolof det största språket i Senegal handlar texten om den siste kungens häst, och om hur en järnväg skulle dras över marken där hästen gick.

Det är en väldigt känd låt som man sjunger på fester och så, berättar han.

Räkna med att Maitraiders och Bonus M Diallo får anledning att spela den tillsammans i Senegal.