Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägaren vägrar riva kaféet

Ägaren av River café har nu gett kommunen besked:
Han vägrar riva sitt hus.
Därmed blir det en kamp mot klockan om kaféön ska kunna förverkligas nästa sommar.

Provpålningen har redan börjat, men steget därifrån till en färdig kaféö kan bli juridiskt väldigt lång.

Som ST tidigare har berättat har kommunen försökt få tag på River cafés ägare för att han efter årsskiftet ska ta bort sin byggnad på området för att ge plats åt en kaféö.

Nu har kommunen pratat med ägaren men det har inte påverkat situationen eftersom denne vägrar riva byggnaden.

Vid nyår går hans arrendekontrakt ut och efter det kommer kommunen att vända sig till kronofogden med en begäran om avhysning.

Hur lång tid det tar vet ingen.

Vår förhoppning är att vi kan starta bygget i april-maj, men det vet vi inte, säger Stefan Näslund på stadsbyggnadskontoret.

Enligt planerna ska kajerna på norra sidan från Storbron (Skolhusallén) samtidigt som kaféön byggs. Den ska ligga på norra sidan mellan Thulebron och Storbron. Nästa sommar ska kajerna på den södra sidan mellan Storbron och Thulebron göras klar.

När vi nu går ut med en anbudsförfrågan kommer vi att ha med en option där vi då redogör för att själva kaféön kan skjutas upp ett år till följd av att vi inte hinner få avhysningen klar i tid, säger Stefan Näslund.

Däremot kommer renoveringen, och den trappvisa nedsänkningen av kajerna, på större delen av norra sidan att bli klar, vilket är tänkt ska öka vattenkänslan och närheten till ån.

Det som ökar tidpressen på kommunen är att de efter den 15 augusti inte får hålla på med arbeten i vattnet efter ett besked från länsstyrelsen.

Hela projektet, inklusive upprustningen nästa år, kommer att kosta 76 miljoner kronor. Till detta kommer också stadsbyggnadsnämnden att begära ytterligare tre miljoner kronor för att få snygga upp området mellan Selångersrån och Skeppargatan på den norra sidan.

Samt att även kommunen får stå för hela avhysningen av River café - om nu inte ägaren ångrar sig...