Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Agnes Wold – skuldtyngda mammors räddare i nöden

Agnes Wold är överläkaren och professorn som sedan 80-talet lyckats orsaka debatt i en rad olika frågor.
På 90-talet lyckades hon tillsammans med flera kollegor visa upp den systematiska diskrimineringen av kvinnor som sökte forskartjänster.

Annons

Som sommarpratare rörde hon om när hon hävdade att amning inte påverkar barns benägenhet att utveckla allergi. I sitt vinterprat förklarade hon att det är onödigt att städa för mycket. Hon har även ifrågasatt påståenden om att man skulle kunna kämpa emot cancer, särskilt genom att tänka positivt. De senaste dagarna har hon åter fått i gång debatten om alkohol i samband med amning, genom att i SVT-programmet Min Sanning hävda att en ammande mamma kan dricka sig medvetslös utan att alkoholhalten påverkar barnet.

Något som upprör, inte minst personer inom nykterhetsrörelsen. Som så ofta blir diskussionen väldigt svartvit, och de som ifrågasätter Wold gör det som om hon skulle ha sagt att det är problemfritt med föräldrar som super sig berusade inför sina barn. Det har hon dock aldrig sagt. Däremot säger hon att pappors supande ofta är ett större problem än mammors, eftersom det ligger bakom till exempel mycket våld i hemmen.

De som å andra sidan försvarar Wold ses som alkoholromantiker och anklagas för att vara smygalkoholister eftersom de finner det nödvändigt att argumentera för att få dricka alkohol inför sina barn.

Här finns två viktiga aspekter som inte tas upp eller faller mellan stolarna i debatten.

Den första är den att Wold egentligen endast pekar på det faktum att myndigheter går ut med rekommendationer som saknar vetenskaplig grund till ammande mammor. Att sprida myter är illa även om det görs för "en god sak", i det här fallet gissar jag att skydda barn från föräldrars överkonsumtion av alkohol, som mycket riktigt kan ställa till med stor skada. Problemet är bara att när ammande mammor får rekommendationer från Livsmedelsverket som helt saknar grund (i det här fallet 1-2 glas vin 1-2 gånger i veckan), så blir det svårt att förhålla sig till övriga rekommendationer. Kan man lita på dem? Det handlar alltså om myndighetens trovärdighet.

Det är inte Livsmedelsverkets uppgift att moralisera över någons ätande eller drickande. Däremot är det Livsmedelsverkets uppgift att informera om fakta, som det sedan är upp till varje medborgare att förhålla sig till.

Den andra aspekten är något mer svårgreppbar, men just därför viktig att prata om. Och den handlar om huruvida barn verkligen ska skyddas från allt obehag i livet?

Även här har Agnes Wold en hel del att säga. På Twitter fungerar hon ofta som den sansade rösten i de mest skilda diskussioner som handlar om just moraliserande över föräldrar. Hon fungerar också som tröst och stöd åt de många mammor som på Twitter ventilerar sina dåliga samveten, de som de får av alla de skuldbeläggande röster som tycks ropa allt högre. Är det inte fel att titta för mycket på sin mobil så är det fel att skälla på barnet. Helst ska man alltid laga ekologisk mat och aldrig färdigköpta fiskpinnar, och att använda en skärm som barnvakt för att få tid att sitta på toa i fred anses av vissa som förkastligt. Här rycker Wold ut som alla mammors räddare, när hon konstaterar att en idyllisk barndom kan vara mer skadlig än den som är fylld av besvikelser och till och med en del verkliga sorger.

Det är alltså sant att ett barn kan bli illa berört av att se sina föräldrar påverkade av alkohol, om än av aldrig så små mängder. Men det är inte samma sak som att det ger men för livet.

När Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor menade att det inte alls är ofarligt för barn att föräldrar dricker fick hon också ett riktigt svar på tal av Agnes Wold: "Har hört att det finns föräldrar som tror på övernaturliga väsen och som pratar om, och ibland med dessa, inför barnen. Skadligt?"

För jo. Föräldrar som plötsligt faller i trans och börjar tala i tungor kan förmodligen te sig skrämmande för sina barn. Men det ger knappast men för livet. Åtminstone inte så pass allvarliga att de inte kan hanteras om barnet i övrigt får en trygg och bra fostran.

Det finns en röd tråd i alla de strider som Agnes Wold tar. Nämligen jämställdhet, kvinnors rättigheter och på senare år kanske framför allt det utbredda och – för den som inte vill erkänna patriarkatet och dess effekter – obegripliga moraliserande över och skuldbeläggandet av kvinnor i allmänhet och mammor i synnerhet. Tyvärr så är hon ganska ensam på sin barrikad, Jag efterlyser fler som kan gå ut i den offentliga debatten och på samma sakliga och öppna vis skilja på fakta och fördom, utan att glömma att människor inte behöver sträva efter perfektion. Inte ens om de råkar vara mammor.