Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ai Weiwei: Alla murar är fåniga

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei har invigt en ny utställning i New York. Föremålen i "Good fences make good neighbors" är utplacerade över hela staden, och går att se fram till i februari nästa år.

Ai Weiweis utställning i USA är offentlig och innefattar över 300 konstinstallationer över hela New York. Projektet är en kommentar till allt starkare nationalistiska och främlingsfientliga strömningar. Bland annat innehåller det en enorm bur som placerats i Washington Square Park, som representerar områden utan gränser och stängsel.

– Alla slags murar är fåniga. Till och med kinesiska muren, den fungerade aldrig riktigt. Murarna visar bara upp fördomsfulla tankar om att dela på människor och skapa hat, sade Ai Weiwei inför utställningens invigning till nyhetssajten Democracy now.

I Central Park, nära Trump Tower, står en bur av guld döpt till "Gilded cage".

– Jag vet att presidenten gillar guld så jag hoppas på hans uppskattning.

Tidigare i år klädde den kinesiske konstnären in Berlins konserthus med 14 000 flytvästar från den grekiska ön Lesbos för att uppmärksamma situationen på Medelhavet. Och under Venedigs filmfestival tidigare i höst hade Ai Weiweis dokumentärfilm "Human flow" premiär.

– Syftet är att visa filmen för människor med makt. Människor som har både möjlighet och en skyldighet att hjälpa. Flyktingarna i behov av hjälp behöver inte se filmen. De behöver torra skor, sade Ai Weiwei då till the Guardian.

*

Fakta: Ai Weiwei

Utställningen "Good fences make good neighbors" pågår i New York fram till februari 2018.

Projektet är gräsrotsfinansierat genom en kampanj som drog in 98 000 dollar.

Ai Weiwei är en kinesisk konstnär och aktivist, född 1957. Han är son till den kände kinesiske poeten Ai Qing, som straffades som folkfiende i arbetsläger. Mellan 1981 och 1993 bodde han i New York men återvände till Kina när fadern blev sjuk. Där blev han ledande i konstnärskretsen Beijing East Village.

Han slog igenom internationellt 2010 med installationen ”Sunflower seeds” i Tate Modern och har haft flera stora soloutställningar över hela världen.

Ai Weiwei har varit öppet kritisk mot den kinesiska regeringens ställning i frågor om demokrati- och mänskliga rättigheter. Han var frihetsberövad i 81 dagar våren 2011, men släpptes efter en stark internationell opinion.